Flera döda i orkanen Eunice

Flera miljoner människor uppmanades att hålla sig hemma då orkanen Eunice drog in över de brittiska öarna. Minst sex människor hade på fredagskvällen förlorat livet i ovädret.

Vågor slår in över fyren i Newhaven på Englands sydkust på fredagen.
Den högsta varningsnivån, röd, är utfärdad över London samt sydöstra och östra England, rapporterar BBC. Gatorna i den normalt stissiga brittiska huvudstaden låg öde på fredagen sedan regeringen bett folk att stanna inne.
En annan varning på samma nivå, som meddelas då det är livsfara till följd av extremt kraftig vind, är sedan tidigare utfärdad över delar av sydvästra England och södra Wales.
Vädervarningar har dessutom utfärdats bland annat längs kusterna i norra Frankrike och Belgien och i Nederländerna.

Dödsfall i flera länder

Flera dödsfall rapporterades under kvällen. I London omkom en kvinna i 30-årsåldern efter att ett träd föll över den bil hon var passagerare i. Och i Nederländerna har två människor mist livet sedan de träffats av fallande träd, rapporteras landets myndigheter.
I Ballythomas i sydöstra Irland är en man i 60-årsåldern död efter att stormen fällt ett träd över honom, meddelar polisen. Och i nordvästra England omkom en man i 50-årsåldern när omkringflygande bråte träffade vindrutan det fordon han färdades med. Även i Belgien har en dödsolycka inträffat, enligt landets polis är det en 79-årig kanadensisk man som har mist livet i ovädret.

Alla tåg inställda

Vindar över 32,7 meter per sekund räknas som orkan. Under fredagen var vindhastigheten bitvis betydligt högre än så, närmare 55 meter per sekund uppmättes i vindbyar på ön Isle of Wight i södra England.
Flyg och färjor ställdes in, flera större broar stängdes av, hundratals brittiska skolor höll stängt och armén var i beredskap. Alla tåg i Wales, västra England och i grevskapet Kent i sydost stod stilla.
I Irland slog Eunice ut strömmen för runt 80 000 abonnenter och över 5 000 i sydvästra England.

Fler varningar

Eunice är det andra ovädret på bara några dagar att slå till mot Storbritannien då stormen Dudley nyligen drabbade framför allt delar av Skottland, norra England och Nordirland och tusentals hem blev utan el.
Meteorologer varnar för att ytterligare stormar kan dra in över Nord- och Centraleuropa kommande dagar.
I Sverige och Danmark där Eunice har fått namnet Nora har också vädervarningar utfärdats. Till lördagen lovar FMI vindar på 14 meter per sekund på Ålands hav, men inga varningar har utfärdats.
ANDRA LÄSER