Välkomna till den kusliga flickvärlden

Fyra tonårsflickor står i fokus i tv-serien Lola uppochner. – Vår berättelse handlar om unga flickor och deras relationer till äldre män och fadersfigurer, säger manusförfattarna Ulrika Bengts och Annina Enckell.

En välbekant värld. Ulrika Bengts och Annina Enckell kan båda associera till flickvärlden och dess koder.
Annika Hällsten
11.11.2016 08:01 UPPDATERAD 11.11.2016 12:03
Först kom bilden av drillflickorna. Ulrika Bengts läste Monika Fagerholms roman Lola uppochner och såg framför sig ett gäng käcka, taktfast marscherande flickor, trots att en sådan scen inte alls finns med i romanen.
– Drillflickor är den perfekta symbolen för våra flickor. Militäriskt uniformerade upptill och sexualiserat kortkjolade nertill, säger Ulrika Bengts upplivat.
I Monika Fagerholms roman från 2012 konfronteras läsaren med ett myller av karaktärer, en berättelse som utspelar sig på två tidsplan, en fiktiv småstad, Flatnäs, och två mord.
Tv-serien Lola uppochner är något annorlunda.
– Vi har plundrat Monika Fagerholms ymnighetshorn på det vilda stoffet och romanens färgstarka, häftiga teman. Men det är klart att en film blir något annat än den litterära förlagan – litteratur lever på språket, film på bilder, påpekar Ulrika Bengts.
– Rent konkret har två tidsplan blivit ett – romanens då är filmens nu. Dessutom berättar vi historien kronologiskt medan romanen hoppar i tiden och vrider sig som en spiral, tillägger Annina Enckell.
Ulrika Bengts och Annina Enckell har samarbetat tidigare, men aldrig skrivit manus ihop. Jämfört med själva regin var manusarbetet inte så jobbigt, tycker Bengts medan Enckell säger att knepigast var att få grepp om formen.
– Vi försökte oss på att göra en thriller men varken vi eller Monika var intresserade av det – trots att folk dör som flugor på alla möjliga vis.
– Genombrottet kom när vi beslöt oss för ett drama i kronologisk ordning.

Prinsessor och monster

Karaktärerna i filmen är 35, vilket är mycket men ändå betydligt färre än i romanen. Några av de personer Monika Fagerholm introducerar har smälts ihop till en person, andra har strukits helt och hållet.
Huvudpersonen då? Manusförfattarna har varit något oense om vem det kunde vara – Bengts tänkte sig Ca Bäck, flickan som bor i Kvarnen och blir katalysator för händelserna, medan Enckell höll på småstadsprinsessan Minnie Backlund.
Nu enas de om fyra unga huvudpersoner – Ca Bäck och hennes ondskefulla syster Anita, Minnie Backlund och nyinflyttade Lilja Marron.

Hur hemmastadda känner ni er i flickvärlden?

– Vi känner igen den, säger Annina Enckell.
– Det är ett välbekant och kusligt ställe. Man vill vara där men man vill också stiga ut ur den, svarar Bengts.
Historien om flickorna och deras lek med männen utspelar sig i det fiktiva Flatnäs, en småstad med drag av Ekenäs. Filmen är inspelad i Ekenäs med omnejd. Småstadsmiljön är avgörande för intrigen och händelseutvecklingen.
– Den är jätteviktig, säger Enckell.
Ulrika Bengts beskriver mentaliteten de försökt fånga.
– I en småstad tror sig alla veta allt om de övriga vilket leder till att folk ständigt är på helspänn. Straffet för den som bryter mot regelverket är kyrkogården eller mentalsjukhuset.
Den sexdelade tv-serien Lola uppochner ner visas på Yle Fem i slutet av året men har de facto redan haft världspremiär, på tv-seriefestivalen Series Mania i Paris i april. Och paret Bengts & Enckell är fullt sysselsatta med nästa samarbete som denna gång är ett originalmanus.

Vilken status har tv-serier i dag?

– Internationellt har tv-serierna fått en upprättelse och ett konstnärligt erkännande, mycket tack vare HBO och Netflix.

Ulrika Bengts

Ålder: 54 år.
Familj: Man och tre nästan vuxna barn.
Karriär: Filmregissör, utbildad vid Dramatiska Institutet i Stockholm. Uppmärksammade filmer på senare år är Lärjungen (2013) och Iris (2011).
Aktuell: Med manus och regi till tv-serien Lola uppochner som bygger på Monika Fagerholms roman från 2012. De två första avsnitten av serien visas på Bokkalaset i Ekenäs på söndag kl. 15. Ulrika Bengts och den andra manusförfattaren Annina Enckell närvar vid visningen. Tv-serien visas på Yle Fem i slutet av året.
Senast sedda film: Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv (Hymyilevä mies), regisserad av Juho Kuosmanen.
Tv-serie jag gillar: De danska serierna, tycker mycket om första säsongen av Borgen och Arvingarna. Nu tittar jag på The Crown på Netflix.
Annina Enckell
Ålder: 59 år.
Familj: Man och tre vuxna barn.
Karriär: Dramaturg, utbildad vid Teaterhögskolan i Helsingfors. Bland hennes arbeten finns bland annat manus till animationen Mumin på Rivieran, skådespelet De bäst anpassade och manus till filmen Iris.
Aktuell: Med manus till tv-serien Lola uppochner som bygger på Monika Fagerholms roman från 2012. De två första avsnitten av serien visas på Bokkalaset i Ekenäs på söndag kl. 15. Annina Enckell och den andra manusförfattaren, regissören Ulrika Bengts närvar vid visningen. Tv-serien visas på Yle Fem i slutet av året.
Senast sedda film: En flicka vid namn Varpu (Tyttö nimeltä Varpu), regisserad av Selma Vilhunen.
Tv-serie jag gillar: Mad Men är det givna svaret.

ANDRA LÄSER