Ledare: Sannfinländarna ännu mer flyktingfientliga – EU ska vi också lämna

Sannfinländarna skärper sin flyktingfientliga linje och vill att Finland på sikt lämnar EU. Tidigare har partiordförande Riikka Purra slagit fast att Sannfinländarna bara kan ingå i en regering, som skärper invandringspolitiken. Är Sannfinländarnas regeringsmedverkan möjlig med de här premisserna?

Sannfinländarnas ordförande Riikka Purra vid den presskonferens på måndag då det nya invandringspolitiska programmet presenterades. 
LedareSusanna Ginmansusanna.ginman@hbl.fi
30.01.2023 16:19
Sannfinländarna profilerade sig redan under Timo Soinis tid starkt som ett EU-kritiskt parti. Vem minns inte sloganen ”Missä EU, siellä ongelma” (ungefär: ”Där EU finns, finns också problem”). Den stora skrällen i valet 2011 kom efter eurokrisen, där Sannfinländarna inte var ensamma om att kritisera det faktum att bankernas förluster socialiserades och blev EU:s gemensamma. Även invandringsfientligheten har varit ett bärande tema, särskilt efter att Jussi Halla-aho valdes till partiordförande 2017.
Nu värmer den nuvarande partiledaren Riikka Purra upp båda frågorna. Det är inte överraskande – Purra har hela tiden understrukit att hon följer samma linje som Halla-aho.
Det som är nytt är att Sannfinländarna nu ytterligare skärper sin invandringspolitik. Partiet kritiserar i skarpa ordalag alla andra partier som ser arbetskraftsinvandringen som en lösning på arbetskraftsbristen i Finland.

ANDRA LÄSER