EU-miljarder till vapen åt Ukraina – och insatsstyrka för unionens egen säkerhet

Nya sanktioner får vänta, men EU är i alla fall överens om nya miljarder till vapen för Ukraina. För EU:s egna säkerhet finns nu också en "strategisk kompass" – med en insatsstyrka på 5 000 man.

EU:s utrikeschef Josep Borrell samlade både utrikes- och försvarsministrarna i Bryssel under måndagen. Arkivfoto.
Wiktor Nummelin/TT
HBL
21.03.2022 12:41 UPPDATERAD 21.03.2022 20:58
Efter två års diskussioner spikades den så kallade kompassen på ett stormöte med EU:s alla utrikes- och försvarsministrar i Bryssel på måndagseftermiddagen.
Kompassen är en sorts handlingsplan för EU:s säkerhets- och försvarspolitik på väg mot år 2030. Den handlar om hur EU-länderna tillsammans ska kunna satsa och samarbeta för att kunna hantera framtida kriser, möta hybrid- och cyberhot och utveckla försvarskapacitet som kan behövas.

Insatsstyrka

"Den strategiska kompassen är en handlingsguide. Det lägger fram en ambitiös väg framåt för vår säkerhet- och försvarspolitik", heter det i ett pressmeddelande från utrikeschefen Josep Borrell.
– Det här är definitivt en vändpunkt för EU som en säkerhetsleverantör. Det här är inte ett svar på kriget i Ukraina. Men det är ett svar på känslan av att EU måste vara mer engagerat, säger Borrell på sin presskonferens efteråt.
I kompassen ingår skapandet av en "snabbinsatskapacitet" på upp till 5 000 man för att hantera "olika former av kriser".
Enligt kompassen ska styrkan byggas upp utifrån EU:s aldrig använda stridsgrupper, "betydligt modifierade", och av militära styrkor och kapaciteter från förhandsutvalda medlemsstater. Styrkan ska vara fullt utbyggd till år 2025. Regelbundna övningar ska vara igång redan från 2023.
Borrell har samtidigt tidigare sagt att "det handlar inte om att ha någon som står redo i en kasern".
Nu är han även noga med att påpeka att det heller inte rör sig om något embryo till en "EU-armé".
– Det här handlar inte om att skapa en EU-armé. Alla medlemsländer har sina egna arméer. Men vi måste samarbeta närmare och koordinera oss bättre och vi måste kunna reagera, säger Borrell.

Vapen till Ukraina

Måndagens kompassbeslut var kulmen på långa förhandlingar i flera år – men hamnar ändå i skymundan av Rysslands pågående krig i Ukraina.
En kvinna inne på ett av sjukhuset i det hårt ansatta Mariupol i södra Ukraina. Arkivfoto.
På väg in till ministermötet var Borrell skarp i sitt fördömande av Moskvas agerande.
– Det är inte ett krig, det är en omfattande förstörelse av ett land, utan någon som helst hänsyn till krigets lagar. Det som sker i Mariupol är ett gigantiskt krigsbrott. Putin förtjänar den civiliserade världens allra hårdaste fördömande, sade utrikeschefen.
Inne på mötet gav sedan ministrarna sitt klartecken till att fördubbla stödet för vapeninköp till Ukraina från EU:s så kallade fredsfacilitet. Nu ska totalt en miljard euro finnas tillgängligt. Det formella beslutet väntas senare under veckan.
På sanktionssidan finns ännu inga beslut om ytterligare agerande mot Ryssland. Men det förbereds.
– Det diskuterades möjligheterna till oljestopp, gasstopp och stopp i hamnar. Men där finns ingen enighet än och det var heller inte meningar att vi skulle ta det i dag, säger Sveriges utrikesminister Ann Linde.
Utrikesminister Pekka Haavisto säger till Helsingin Sanomat att Finlands linje är att "det inte är meningsfullt att försätta något EU-land i djupa svårigheter genom EU:s egna beslut". Han hänvisade då till att vissa EU-länder är mer beroende av rysk energi än andra.

Tunga möten i Bryssel

Den här veckan hyser Bryssel en rad tunga möten, med stark koppling till Rysslands krig i Ukraina:
EU:s utrikes- och försvarsministrar möttes under måndagen, för att bland annat spika EU:s säkerhetspolitiska "strategiska kompass" och diskutera mer hjälp till Ukraina och Moldavien.
EU:s jordbruksministrar möttes också under måndagen för att debattera konsekvenserna för livsmedelsförsörjningen och jordbruket. Mötet följs på onsdag upp av en ny handlingsplan från EU-kommissionen.
Nato-ländernas stats- och regeringschefer samlas på torsdag för ett extrainsatt toppmöte i sitt högkvarter i nordöstra Bryssel.
Även EU-länderna håller toppmöte på torsdag och fredag, där även USA:s president Joe Biden ska delta.

ANDRA LÄSER