Rika britter överväger flytt om Labour vinner

Förmögna britter ser Labourledaren Jeremy Corbyn som ett större hot än brexit och planerar att emigrera eller föra över sina tillgångar utomlands om Labour vinner parlamentsvalet i december. Orsaken är att Corbyn flaggat för höjda skatter.

Labourledaren Jeremy Corbyn attackerade den privilegierade eliten under sin valupptakt i torsdags.
Advokater och revisorer för Storbritanniens rikaste familjer har blivit nerringda av miljonärer och miljardärer som ber om råd för att flytta utomlands, överföra sina tillgångar till ett annat land eller skriva över dem till sina barn, visar en kartläggning som tidnigen The Guardian gjort. Orsaken är Labourledaren Jeremy Corbyns planer på skattehöjningar om han vinner parlamentsvalet den 12 december.
– Ur de riktigt förmögnas perspektiv är en Labourregering under Corbyn ett mycket större hot mot deras affärsverksamhet och tillångar än brexit, säger Dominic Samuelson, vd för Campden Wealth som erbjuder finansiell rådgivning till över 3 500 välbärgade familjer.

Pekas ut

Corbyn pekade i sin valupptakt i veckan ut fem medlemmar ur "den privilegierade eliten" som en Labourledd regering skulle inrikta sig på, däribland mediemagnaten Rupert Murdoch, hedgefondchefen Crispin Odey och hertigen av Westminister, som har ett fastighetsimperium i London.
John Caudwell, miljardär och grundare av företaget Phones4u, har redan sagt att han ska lämna landet om Corbyn blir premiärminister. Caudwell, som har en förmögenhet på över en miljard pund, säger att en Corbynledd regering skulle vara ett "komplett fiasko" och att han skulle ge sig iväg och leva i södra Frankrike eller Monaco.

Många miljonärer

Corbyn har inte preciserat hur de förmögna ska beskattas men i Labours programförklaring från 2017 finns planer på höjda bolagsskatter, kapitalskatter, inkomstskatter och en ändrad arvsskatt. John McDonnell, partiets finanspolitiske talesperson, uppgav på söndagen att partiet kommer att föreslå en höjning av inkomstskatten för de fem procent som tjänar mest i landet.
Storbritannien är ett av de länder som har störst ekonomiska klyftor i Europa, enligt OECD. Landet har 2,5 miljoner dollarmiljonärer och omkring 100 dollarmiljardärer enligt Credit Suisse och Wealth-X årliga miljardärsindex.

ANDRA LÄSER