Enkät: Över hälften är på dåligt humör på måndagar

Är du vresig, purken och tvär på måndagar? Ingen fara. Du är i gott sällskap. Enligt jobbförmedlingsföretaget Duunitors enkät är det nästan sex av tio finländare som upplever att de är på dåligt humör på måndag morgon.

Det är måndag morgon och mitt huvud känns så tungt, sjöng Povel Ramel. Duunitoris nya enkät visar att 57 procent av alla finländare är på dåligt humör på måndagar.
12.11.2018 06:00 UPPDATERAD 29.11.2018 10:26
Enkätsvaren visade att 57 procent är på dåligt eller mycket dåligt humör på måndagar medan endast 22 procent uppgav att de förhåller sig entusiastiskt till att börja en ny vecka på måndag morgon.
Måndagsångesten är intimt förbunden med vardagens återkomst och en ny arbetsvecka efter helgen. Men om måndagskänslan håller i sig till fredag kan det löna sig att snegla på andra jobb, skriver Duunitori.
– Det borde i huvudsak vara kul att gå till jobbet, men om jobbet gör dig lättretlig och sömnlös så kan det löna sig att fundera på andra alternativ, säger professor Pia Heilmann på Arbetshälsoinstitutet i ett pressmeddelande.

Så undviker du måndagsstressen

Planera nästa arbetsvecka och satsa på framförhållning.
Gör trevliga, avkopplande saker på fritiden så att du är utvilad på måndag morgon. Planera inte in för mycket program under helgerna.
Sov tillräckligt. De flesta av oss behöver 7-9 timmar sömn varje natt.
Reservera en liten stund för att fundera på jobbet under helgen så behöver du inte återkomma till jobbärenden fler gånger under veckoslutet.
Ifall det dåliga humöret upprepas varje måndag kan det löna sig att fundera vad som stressar dig på jobbet och ger dig ångest.
Enligt Duunitoris statistik söks de flesta jobben på måndagar. Ivern att söka ett nytt jobb sjunker sedan stadigt ju längre veckan framskrider. Det kan alltså finnas ett klart samband mellan intresset att söka jobb på måndagar och det usla måndagshumöret.
– Ifall man tycker om sitt jobb, allting funkar väl med kollegiet och man har haft en chans att vila upp sig under helgen så borde det vara lätt att återvända till jobbet på måndag, säger arbetspsykolog Iiro Korhonen på Mehiläinen.
Duunitoris enkät, som gjordes i oktober och november, besvarades av sammanlagt 3 075 personer på olika håll i landet.

ANDRA LÄSER