Kidnappade prinsessan Latifa fotograferad med vänner i köpcentrum – tolkas som positiv signal

Prinsessan Latifa al Maktum, som kidnappades på Indiska oceanen tillsammans med sin finländska vän Tiina Jauhiainen 2018, syns på en bild som cirkulerar på sociala medier. Om bilden är äkta är det första gången på flera månader som prinsessan syns i offentligheten – och utanför hemmet.

Prinsessan Latifa syns i mitten på den här bilden som cirkulerar i internationella medier. På lördagskvällen hade fotograferingstidpunkten och bildens äkthet ännu inte verifierats, men vänner till Latifa bekräftar att det är prinsessan som är på bild.
Latifa al Maktum syns på en bild som tros vara det första livstecknet från Dubaiprinsessan på flera månader.
Det framgår av ett pressmeddelande som den Londonbaserade juridiska organisationen Detained in Dubai skickat ut. Organisationen har bevakat vändningarna i fallet Latifa sedan 2018, då ett videoklipp publicerades där prinsessan uppgav att hon hölls fången i sitt eget hem på order av sin far, emir Muhammad bin Rashid Al Maktum, som är premiärminister och vicepresident i Förenade Arabemiraten.
Tillsammans med sin personliga tränare, finländska Tiina Jauhiainen, försökte prinsessan fly landet ombord på jakten Nostromo 2018. Men på emirens begäran bordades jakten utanför Indiens kust av kommandosoldater. Prinsessan, Jauhiainen och båtens kapten, fransmannen Hervé Jaubert, samt tre besättningsmän tillfångatogs.
Prinsessan återbördades till Dubai tillsammans med Jauhiainen. Finländaren har senare bland annat berättat att hon satt inlåst i två veckor och tvingades skriva under en falsk bekännelse. Prinsessan sattes i husarrest, och har beskrivit tortyrliknande förhållanden i videoklipp på Youtube.
Utifrån bilden som är i omlopp verkar prinsessan nu emellertid vistas utanför hemmet och umgås med vänner. Bilden uppges vara tagen i köpcentret Mall of the Emirates.
Vänner till prinsessan har enligt BBC bekräftat att det är prinsessan Latifa som syns på bilden, men det är oklart när bilden är tagen. Munskydden på bilden är ändå ett tecken på att bilden är tagen under den pågående coronaepidemin.
På bilden (till vänster) syns också Sioned Taylor, som enligt organisationen Detained in Dubai är brittisk triatlet och instruktör i fallskärmshoppning.
Detained in Dubai tolkar bilden som en positiv signal.
"Vi försöker få bekräftelse från Dubai och är fortsatt hoppfulla om att Latifa är i säkerhet och mår bra", säger organisationens grundare", juristen Radha Stirling i ett pressmeddelande.
"Om vi utgår från att bilden är äkta skulle den tyda på att Förenade Arabemiraten kanske planerar att låta Latifa återvända till offentligheten", fortsätter Stirling.
Organisationen uppmanar Förenade Arabemiraten att ge mer information i ärendet.
Mer om fallet:
Shejken av Dubai kidnappade två av sina döttrar – nu vädjar prinsessan Latifa för sin äldre syster.
Tiina Jauhiainens förbluffande berättelse om flykten från Dubai
"Kommandosoldaterna skulle skjuta skallen av mig"
Nya uppgifter: Indiens premiärminister gav order om att borda prinsessan Latifas och finländska Tiinas flyktfartyg

ANDRA LÄSER