Jukka Tolonen är musikern av Guds nåde

I många år var musikern Jukka Tolonen starkt beroende av narkotika och alkohol. Till slut knivhögg han sin flickvän och dömdes till fängelsestraff. Det blev en väckarklocka på vägen in i ett nyktert och andligt liv där musiken fortfarande spelar en stor roll.

Jukka Tolonen fick ett nytt liv när han satt i fängelse för att ha knivhuggit sin flickvän.
Jukka Tolonen ger ett lugnt, nästan lite blygt intryck när han berättar om sitt liv. Blicken är stadig, men meningarna avbryts ibland när Tolonen drar en djup suck och funderar på händelser. Vi träffas i Musikhusets café. Där har en av Finlands genom tiderna mest ansedda gitarrister aldrig uppträtt.
– Däremot har jag uppträtt i Finlandiahuset i början av 1980-talet när Islands president Vigdis Finnbogadottir gästade Finland. En fin person som jag växlade några ord med, säger Tolonen när han får reda på att han fotograferas av en islänning.
I många år var Jukka Tolonen på toppen i musikvärlden och han var en beundrad gitarrist långt utanför vårt lands gränser. Musikerlivet var hårt och påfrestande.
– Det började med alkohol redan i ung ålder. Jag blev alkoholiserad utan att själv märka det. Jag använde mycket alkohol innan jag gick över till att använda amfetamin och ibland LSD, kokain och cannabis. Användandet var i perioder och jag hade en paus på fem år. En skilsmässa blev kostsam och det började gå utför igen. För mig var amfetaminet en kick och det använde jag främst. Amfetaminet gav mig välbehag och säkerhet. Det var ett rus som jag inte ville bli av med. De sista tio åren var ganska svåra. Jag klarade inte en dag utan amfetamin, säger Tolonen.
Tolonen finansierade missbruket med intäkter från spelningar.
– Jag begick inga brott för att finansiera missbruket. Musicerandet satt så i ryggmärgen att jag också kunde genomföra spelningar påverkad av droger. I slutskedet var jag tvungen att ställa in spelningar och några gig sumpade jag bort också.
På 1990-talet bodde Tolonen i Sverige och från den tiden har han kvar sin mycket goda svenska som han talar. Tiden i Sverige slutade olyckligt i en skilsmässa och Tolonen blev vräkt från sin bostad. Han bodde hos kompisar, ibland på gatan och i trapphus. Han satt också i fängelse för rattfylleri och missbruk av narkotika.
– Det gick snabbt utför, säger Tolonen.
I december 2006 var Tolonen så djupt nere i träsket att han knivhögg sin dåvarande flickvän efter en spelning med Tasavallan Presidentti. Då bodde Tolonen i Helsingfors.
– Jag var påverkad av narkotika när jag knivhögg min flickvän. Jag minns inget av dådet, men i häktet minns jag att jag skrek efter hjälp av Jesus – inte för att rädda mig, men för att rädda min flickvän. Jag var väldigt orolig för henne och insåg till slut att jag hade gjort fel, säger Tolonen.
Tolonen fick vänta på sin dom. Flickvännen klarade sig och bor numera i USA. Tolonens liv efter dådet var inte lätt. Han häktades flera gånger av polisen för narkotikamissbruk. Till slut kom domen – 2 år och 3 månader fängelse för grovt våld och narkotikamissbruk. Tolonen satt i fängelse ett och ett halvt år.
– Fängelsestraffet blev min räddning. Mina barn besökte mig i fängelset och då lovade jag att bli nykter. Jag besökte både AA och Anonyma narkomaner, förde terapisamtal och läste Bibeln. Jag blev troende ungefär ett halvt år innan jag blev frisläppt. Jag fick förlåtelse för mina synder och en ny chans. Jag är också glad över att min dåvarande flickvän som jag knivhögg gett mig förlåtelse.
– Jag har varit nykter i nio år och inget skulle få mig att dricka alkohol eller använda narkotika i dag. När jag kom ut från fängelset var jag tvungen att börja om från början. Jag behövde hjälp med alla vardagliga sysslor. Jag var som ett litet barn.

Ångrar du något?

– Jag ångrar att jag att började använda narkotika. Det blev dyrt och kostade mig brustna relationer. Jag genomgick två skilsmässor och mina barn var tvungna att lida mycket pågrund av mig. Om jag skulle få leva på nytt så skulle jag leva ett nyktert liv från födseln.

Stillsamt liv

Numera lever Tolonen ett stillsamt liv och han uppträder främst med att spela piano på Pingstförsamlingens samkväm. Gitarren har han lagt på hyllan på grund av artros, men basgitarr kan han spela. Tolonen uppträder också på evenemang där före detta kriminella berättar om sina upplevelser.
– Jag spelar inte bara andlig musik. Jag har också ett jazzband som jag uppträder regelbundet med. Då spelar vi mina gamla låtar i nya versioner. Att jag blev troende förändrade inte min inställning till musik. Jag uppskattar allt från rock och jazz till klassisk musik.
Tolonens kändaste grupp Tasavallan Presidentti har med jämna mellanrum gjort spelningar, men någon comeback är inte aktuell. Trummisen Vesa Aaltonen, basisten Heikki Virtanen och saxofonisten Juhani Aaltonen är aktiva musiker. Måns Groundstroem har lagt av med musicerandet.
– Av solisterna har Frank Robson haft problem med stämbanden. Jag har ibland uppträtt med Eero Raittinen och Vesa Aaltonen. Ska det bli en comeback med "Pressa" så måste vi ha med en gästande gitarrist. Det blir också trångt om basister på scen, säger Tolonen med ett leende.

Tror du på ett liv efter döden?

– Det tror jag. Jag tror att vi får nåd för alla synder. Jag tror på att jag också kommer att spela och sjunga i mitt nästa liv. Jag tror redan nu att Albert Järvinen, John Coltrane och Johann Sebastian Bach spelar tillsammans där någonstans. Förhoppningsvis ryms jag med i den jamsessionen, säger Tolonen.

Fotnot: Jukka Tolonen uppträder på lördag på Ex-Criminal Day kl.12 på Vasaskvären i Berghäll.

Profil

Jukka Tolonen
Ålder: 66.
Bor i: Helsingfors.
Karriär: Solokarriär från 1971-. Tasavallan Presidentti 1969-. Jukka Tolonen Band. Spelat också i Piirpauke och Wigwam. Gitarrsolot till Rauli "Badding" Somerjokis Paratiisi och till svenska hip-hopgruppen Latin Kings låt Mitt kvarter. Samarbetet med Latin Kings rankar jag mycket högt.
Kuriosa: På hotell Plaza i Köpenhamn finns en tavla i marmor med namnen på kända gäster som bott på hotellet. Tillsammans med Eric Clapton, Gerald Ford och Willy Brandt finns Tolonens namn på tavlan.

ANDRA LÄSER