Dagens rätt: Tandoorispett i pitabröd

Numera är det lätt att få tag på tandooriblandningar i helt vanliga butiker. Det är ett suveränt sätt att få smak på kycklingspetten. Servera med läcker färgstark sås.

Tandoorimarinerade kycklingspett funkar i alla lägen. Foto: Janerik Henriksson/TT
4 portioner, 15 minuter + minst 1 timme i kyl
900 g lårfilé av kyckling
1 dl tandooripasta (finns i asiatiska hyllan)
1/2 citron, pressad
1/2 röd chili, finskuren
1 dl grekisk yoghurt
salt
nymalen svartpeppar
Rödbetsraita:
1 kokt rödbeta
3 dl grekisk yoghurt
1 tsk akaciahonung
1 tsk malen spiskummin
salt
nymalen svartpeppar
1 jalapeño, tunt skivad
färsk koriander
Till servering:
pitabröd
valfria grönsaker, grillade eller råa
citronklyftor
Gör så här:
1. Riv ned rödbetan i yoghurten. Tillsätt honung, spiskummin, salt och peppar. Rör ned jalapeño och strö lite ovanpå. Garnera med koriander.
2. Skölj av kycklingfiléerna och dela dem i lite mindre bitar.
3. Blanda tandooripasta med citronsaft, chili och yoghurt i en bunke. Smaka av med salt och peppar. Lägg ned kycklingköttet och blanda. Låt stå i kylen i minst 1 timme. Lägg under tiden träspett i blöt.
4. Trä upp kycklingen på spett. Grilla över indirekt värme i cirka 10–15 minuter eller tills köttet är genomstekt. Saften ska vara genomskinlig när du skär ett snitt. Servera med grillat pitabröd, rödbetsraita, grönsaker och citronklyftor.

ANDRA LÄSER