Finland och Sverige nu officiellt inbjudna bli Natomedlemmar

Då Nato slår fast sin nya roll utpekas Ryssland som det enskilt största hotet mot alliansen. Samtidigt är det nu officiellt klart att Finland och Sverige är inbjudna att bli medlemmar i pakten.

Natos stats- och regeringschefer är samlade till toppmöte i Madrid. Ledarna beslutade bjuda in Finland och Sverige att bli medlemmar i alliansen. LEHTIKUVA / AFP / PIERRE-PHILIPPE MARCOU
Efter månader av överläggningar och intern armbrytning har Natoländerna enats om en ny strategi där varje ord är vägt på guldvåg. Eftersom Finlands inträde i försvarsalliansen bara är en tidsfråga, har deklarationen stor betydelse också för Finland.
Jämfört med den förra strategin är förhållandet till Ryssland totalt reviderat. Senast för 12 år sedan definierade Nato Ryssland som en partner, men beskrivs efter de senaste årens utveckling och anfallskriget i Ukraina som det enskilt största hotet mot Nato.
Nato försöker nu bidra med att få ryska krigsförbrytare, också så sexualbrottslingar, ställda inför rätta.

Finland och Sveriges roll förändras

Natoledarna bestämde vid mötet dagen efter den finsk-svensk-turkiska uppgörelsen att bjuda in Finland till medlemsförhandlingar, vilket ger Finland och Sverige närvarorätt vid alla möten, bortsett från Natos grupp för kärnvapenplanering där man måste vara fullvärdig medlem för att sitta med.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj gästade mötet på distans och vädjade efter fortsatt uppbackning.
– Vårt budskap till honom var klart. Ukraina kan räkna med oss så länge som det behövs, säger generalsekreterare Jens Stoltenberg efteråt.
Nato är överens om en kraftig upprustning för att stödja länderna i östra Europa. Natos snabbinsatsstyrka ökas från 40 000 till 300 000 samtidigt som materiel och bränsle placeras ut för att finnas till hands.
Natoledarna påtalar också Finlands och Sveriges säkerhet:
– Deras säkerhet är av omedelbar betydelse för alliansen, också under medlemsprocessen, påpekar Stoltenberg.

ANDRA LÄSER