Övervåld från polis under Perus protester

Perus polis begick mångtaliga övergrepp mot de övervägande fredliga demonstranter som protesterade mot avsättningen av president Martín Vizcarra, enligt en rapport från Human Rights Watch (HRW).

Peruaner demonstrerar för demokrati och mot korruption utanför kongressen i huvudstaden Lima den 16 november.
Mia Holmberg Karlsson/TT
18.12.2020 08:59
Två människor dödades när polisen öppnade eld mot demonstranter i huvudstaden Lima. Totalt skadades ytterligare fler än 200 människor under de omfattande protesterna, som bröt ut den 9 november och varade i knappt en vecka.
"Vittnesmål och andra uppgifter som Human Rights Watch har samlat in indikerar att polis upprepade gånger använde övervåld gentemot demonstranterna", säger organisationens Sydamerikachef José Miguel Vivanco i ett pressmeddelande.

"Ville döda mig"

Däribland finns filmat material som visar hur polisen "hänsynslöst" skjuter tårgas direkt in i folksamlingar, enligt HRW.
"Jag hörde ett visslande ljud och trodde att det var en bomb. Jag tittade åt höger och såg en polis som hade skjutit mot mig ... Han ville döda mig", säger 24-årige Arturo Vilca, en av de demonstranter som har intervjuats av organisationen, i rapporten.

Politiskt kaos

Den 16 november utsågs 76-årige Francisco Sagasti till interimspresident i Peru. Han blev då landets tredje president på en vecka, efter det att Martín Vizcarra tvingats bort av oppositionen genom en riksrättsprocess och den utsedde interimspresidenten Manuel Merino därefter hastigt avgått.
HRW uppmanar nu Sagasti, kongressen och polisväsendet att vidta reformer för att säkerställa att landets poliser respekterar fredliga demonstrationer.
I sitt installationstal på torsdagen utlovade Sagasti rättvisa till de som föll offer för våld under protesterna, enligt mediebolaget RPP.

ANDRA LÄSER