Uleåborg vill satsa miljoner på att bekämpa sexualbrott

Det är en strid ström av journalister som vill intervjua stadsdirektör Päivi Laajala i Uleåborg. Staden försöker febrilt få bukt med den härva av sexbrott som har drabbat lokala minderåriga barn och ungdomar sedan hösten.

Uleåborgs stadsdirektör Päivi Laajala vill satsa miljoner på att motarbeta den sexbrottslighet som drabbar minderåriga barn och ungdomar.
– Metoo-kampanjen hade ett enormt genomslag. Nu behöver vi en motsvarande kampanj i sociala medier som påtalar sådana sexuella övergrepp som drabbar minderåriga barn, säger Päivi Laajala.
Ilskan pyr under ytan i Uleåborg efter den härva av sexbrott som nystas upp av polisen.
Polisen i Uleåborg avslöjade i fredags att man har inlett förundersökningen av fyra nya fall av sexualbrott som berör minderåriga barn. Därefter sattes den politiska bollen i rullning. På lördagen träffade statsminister Juha Sipilä (C) och inrikesminister Kai Mykkänen (Saml) stadens ledning i Uleåborg. Nu utarbetas ett krispaket med statlig uppbackning. Regeringen och stadens tjänstemän vill bland annat medvetandegöra ungdomar om de risker som döljer sig bakom olika virtuella fasader i sociala medier.
– Det är unga datanördar som ska göra jobbet och lyfta fram riskerna med hjälp av konkreta exempel. De unga bemästrar tekniken och är förtrogna med den digitala värld där barn och ungdomar håller till på fritiden, säger Laajala.

Skuggretorik och valkampanjer

Hon betonar vikten av att satsa på fotarbete och förebyggande arbete i stadens skolor, föreningar och fritids- och ungdomsgårdar. Det här kräver personella resurser och nyanställningar.

Hur mycket pengar handlar det om?

– Det har vi inte bestämt ännu, men vi talar om miljonbelopp.
Laajala krävde under helgen att Social- och hälsovårdsministeriet, Undervisningsministeriet och Inrikesministeriet ska bidra till det förebyggande arbetet i Uleåborg.

Finns det inte en risk för att problematiken politiseras till en invandringsfråga då det borde handla om sexualbrottslighet?

– Det är uppenbart att riksdagsvalet inverkar på debatten. Det gäller att hålla huvudet kallt och inte låta sig påverkas av till exempel Sannfinländarnas skuggretorik. Det hindrar mig inte från att göra mitt bästa för att lösa det här problemet, säger Laajala.
Ilskan pyr under ytan i Uleåborg efter den härva av sexbrott som nystas upp av polisen.

Stöd till skolorna

På måndagen sammanträdde en ny arbetsgrupp som ska diskutera vad som ska göras för att förebygga den sexuella brottsligheten som riktar sig mot minderåriga barn. Arbetsgruppen leds av välfärdsdirektör Kirsti Ylitalo-Katajisto på Uleåborgs stad.
Välfärdsdirektör Kirsti Ylitalo-Katajisto på Uleåborgs stad vill tilldela mer resurser till skolornas kuratorer och psykologer för att kunna förebygga förekomsten av sexbrott.
– Vi började med att kartlägga vad som har gjorts och vilket stöd som behövs i fortsättningen. Vi räknar med att ta fram ett handlingsprogram inom två till tre veckor, säger Ylitalo-Katajisto.
Utöver fostran i sociala medier vill staden också slussa mer pengar till skolvärlden för att motarbeta sexuella trakasserier och våldtäkter.
– Kuratorerna, psykologerna och hälsovårdarna måste få mer tid att tala med skolungdomarna och för det behövs mer resurser.

Hur ska ni hantera den ilska som pyr under ytan i Uleåborg?

– Vi kan inte tackla det ensamma. Offren måste få hjälp, och så är det viktigt att myndigheterna går ut med korrekt information så att ryktesfloran inte börjar leva sitt eget liv. Polisens roll i det här sammanhanget är central, säger Ylitalo-Katajisto.

Detta har hänt

I fjol uppdagades flera fall av sexualbrott som hade drabbat minderåriga barn i Uleåborg.
I december bekräftade polisen i Uleåborg att man undersöker tre fall av misstänkta sexualbrott där alla offer är flickor under 15 år. Tio personer med utländsk bakgrund är misstänkta för brotten.
De misstänkta har fått kontakt med sina offer via sociala medier. Det yngsta offret är 12 år gammalt.
Den 11 januari meddelade polisen i Uleåborg att man utreder fyra nya fall av misstänkta sexualbrott. Polisen bekräftade också att ett av offren som drabbades i höstas har avlidit.
Lördagen den 12 januari träffade statsminister Juha Sipilä (C) och inrikesminister Kai Mykkänen (Saml) Uleåborgs stadsdirektör Päivi Laajala.
Staten har lovat stödja det lokala krisarbetet i Uleåborg ekonomiskt.
Under helgen avslöjades motsvarande sexualbrott också i Helsingfors där förövaren är av utländsk härkomst.

ANDRA LÄSER