40 år sedan Sadats makalösa resa – Israel minns historiskt fredsavtal

Israel högtidlighåller i dagarna minnet av det epokgörande besöket av Egyptens president Anwar Sadat för 40 år sedan. Det ledde till det första fredsavtalet mellan Israel och ett arabiskt land efter decennier av krig.

Menachem Begin och den besökande Anwar Sadat håller presskonferens i Jerusalem den 21 november 1977.
Henrik Samuelsson/TT
19.11.2017 17:13 UPPDATERAD 19.11.2017 17:45
Det sågs som något oerhört i november 1977, när Israels premiärminister Menachem Begin bjöd in sin arabiske fiende till Jerusalem för fredssamtal – och Sadat svarade ja. Bara fyra år tidigare hade de utkämpat Oktoberkriget, och många arabiska grannregimer var rasande på Sadat för att denne pratade med judarna.
Närmandet kom efter den nystart i fredsansträngningarna som USA:s president Jimmy Carter gjort vid sitt tillträde i januari samma år. Carter försökte under året få med sig andra arabledare, såsom Syriens Hafez al-Assad och Jordaniens kung Hussein.
Men al-Assad vägrade och Hussein vågade inte diskutera fred med den judiska stat som var hela arabvärldens hatobjekt.

"Ett modigt steg"

Så processen fick börja med bara två parter. Och när Carter väl satt bollen i rullning tog Sadat initiativet. Inte ens de mest insatta amerikanerna verkar ha varit informerade när den egyptiske diktatorn i Kairo den 9 november meddelade att han skulle till Jerusalem veckan därpå.
Anwar Sadat, i mitten, på besök i Israels parlament knesset den 21 november 1977. Till vänster Israels expremiärminister Golda Meir, till höger Shimon Peres, som också han var premiärminister i flera perioder.
– President Sadat tog ett modigt steg, säger i dag Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, enligt en kommuniké från presskontoret GPO.
– Han kom till Israel, och välkomnades av hela nationen.
Resten är historia. Besöket den 19–21 november 1977 blev en omtumlande framgång.

Hjälpte inte

Nio månader senare var ett fullskaligt förhandlingsmaskineri i gång och Carter höll i de samtal på sommarstället Camp David som skulle bli legendariska.
Anwar Sadat skakar hand med Menachem Begin, med Jimmy Carter där emellan, på Camp David i september 1978.
Trots segdragna motsättningar höll USA:s president kvar delegationerna dag efter dag, och efter nästan två veckor bakom lyckta dörrar var de överens – både om det första fredsavtalet mellan Israel och ett grannland, och om upplägget för fred i hela Mellanöstern.
Det förstnämnda genomfördes, och gav Begin och Sadat Nobels fredspris 1978. Men det senare förblir än i dag en avlägsen dröm. Och freden med Israel hjälpte inte Sadat på hemmaplan. Tre år senare, den 6 oktober 1981, mördades han av en islamistisk extremist under en militärparad i Kairo.

Krig och fred i Mellanöstern

Palestina var mellan världskrigen ett brittiskt så kallat mandat i det som nu är Israel, Västbanken och Gazaremsan. 1947 röstade FN för att dela området i en arabisk stat, en judisk stat och den internationella staden Jerusalem.
Judiska ledare sade ja till planen, medan araberna sade nej. Det ledde till att Israel utropades, och att kringliggande arabiska länder startade krig mot den framväxande judiska staten.
Det första kriget slutade med att området var uppdelat i Israel, Jordanien-hållna Västbanken och Egypten-kontrollerade Gaza.
Men flera krig följde, och än i dag ser sig de flesta kringliggande länder som antingen liggande i krig med Israel, eller så erkänner de inte landets existens över huvud taget. De främsta undantagen är Egypten, som slöt fred 1979, och Jordanien, som slöt fred 1994.

ANDRA LÄSER