Erdogan ber om USA-hjälp med Kabuls flygplats

Turkiet vill se till att Kabuls flygplats fungerar som den ska efter tillbakadragandet av de utländska styrkorna från Afghanistan. Under ett besök på norra Cypern uppger president Recep Tayyip Erdogan att Turkiet kan sköta flygplatsen – om USA hjälper till med logistik och finansiering.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och hans afghanske kollega Ashraf Ghani i presidentpalatset i Kabul 2014.
20.07.2021 12:50
En fullt fungerande flygplats i Kabul bedöms som ytterst viktig för fortsatta diplomatiska relationer med det krigshärjade Afghanistan efter det att USA:s styrkor inom kort lämnar landet.
Frågan diskuterades av Recep Tayyip Erdogan och USA:s president Joe Biden redan under ett Natomöte i Bryssel i juni. Nu kommer Erdogan med en rad villkor till sin amerikanske kollega för att sköta flygplatsen – däribland logistisk hjälp och ekonomiskt stöd, men även amerikanskt stöd i diplomatiska frågor.
– Om de här villkoren kan mötas så planerar vi, som Turkiet, att driva Kabuls flygplats, säger Erdogan.
Samtidigt uppmanar han talibanerna, som säger sig kontrollera allt fler delar av Afghanistan, att samtala även med Turkiet. I förra veckan kallade talibanrörelsen Turkiets erbjudande om att sköta Kabuls flygplats för "förkastligt".

ANDRA LÄSER