Myrkotten pekas ut som mellanvärd för viruset

Kinesiska forskare misstänker att myrkotten har fungerat som en mellanvärd för det coronavirus som nu sprids i Kina och som hittills krävt över 600 människors liv.

Den utrotningshotade myrkotten är det djur som det handlas mest illegalt med i hela världen. På tio år tror man att runt en miljon djur har stulits från Afrika och Asien för vidare transport till Kina och Vietnam. Nu misstänker forskarna att det kan ha fungerat som en mellanvärd för det virus som har smittat nästan 32 000 personer i Kina.
Att viruset ursprungligen kommer från fladdermöss, tror sig forskarna nästan vara helt säkra på. Virusets arvsmassa är till 96 procent identisk med ett coronavirus som finns hos fladdermöss.
Men forskarna tror att viruset har haft en så kallad mellanvärd, innan det började spridas till människor. Tidigare har ormen pekats ut som skyldig, men nu riktas misstankarna mot myrkotten i stället.
Efter att ha analyserat arvsmassan hos fler än 1 000 vilda djur, hittade forskarna genomsekvenser hos myrkottar som till 99 procent överensstämmer med dem hos smittade patienter, enligt den officiella kinesiska nyhetsbyrån Nya Kina.
I Kina handlas det friskt med den utrotningshotade myrkotten eftersom den anses ha helande krafter inom den traditionella kinesiska medicinen. Dess kött säljs också på den svarta marknaden.
På grund av detta har myrkotten blivit ett av de djur som smugglas mest i hela världen. De senaste tio åren tros runt en miljon djur ha stulits från Asien och Afrika för vidare transport till marknaderna i Vietnam och Kina. Denna handel är visserligen förbjuden i Kina, men myndigheterna har sett mellan fingrarna.

Myrkottar och virus

Myrkottar är en ordning däggdjur med en enda familj med sju arter i Asien och Afrika. Kroppen täcks av fjäll och de kraftiga klorna på frambenen används för att riva sönder termit- och myrbon.
Det virus som sprids i Kina just nu är ett så kallat coronavirus. Dessa virus är så kallade rna-virus, vilket innebär att dess arvsmassa inte består av dna, utan rna. Precis som två andra coronavirus, sars och mers, kan även detta virus orsaka svåra luftvägsinfektioner med lunginflammation och allvarliga andningsproblem som följd.
Källa: Nationalencyklopedin
ANDRA LÄSER