Presidenten ställer in slottsbalen

På grund av det försämrade coronaläget i Finland har presidentkansliet fattat beslut om att ställa in firandet på slottet under självständighetsdagen.

President Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio på slottet under självständighetsfirandet 2019.
25.11.2021 13:25 UPPDATERAD 25.11.2021 16:19
Först hette det att slottsbalen blir av i nedbantad version: bara 200 gäster och en särskild tillställning för veteranerna och lottorna. Men förra veckan när president Sauli Niinistö mötte journalisterna på slottet var han tydlig med att läget kan ändras och att det kan påverka balen.
"Coronavirusläget har försämrats snabbt i Finland. Begränsningarna har skärpts sedan förra veckan och sannolikt kommer fler skärpningar", skriver presidenten i ett pressmeddelande.
Presidenten beklagar att lagen inte gör det möjligt att använda covidintyg vid den offentliga sektorns officiella tillställningar. Slottsbalen är en sådan tillställning.
Niinistö beklagar att balen är inställd. Det ordnas heller inte någon tillställning för veteranerna och lottorna. Men en sådan kommer att bli av så fort pandemiläget tillåter det.
"Vi framför våra djupaste ursäkter till de som bjudits in till mottagningen och veterantillställningen."
Varje person som fått en inbjudan kommer att få ett personligt brev från kansliet.
De som fick en inbjudan i år kommer att få gå på balen nästa år.
"Jag önskar styrka till alla dem som i sitt jobb verkar för att motarbeta coronapandemin. Jag efterlyser också en gemensam pliktkänsla i att ta vaccinet och att agera ansvarsfullt i varje situation i det dagliga livet", skriver Niinistö.

ANDRA LÄSER