Socialen ville tvinga Margaretha Granqvist, 105, till hyresetta

Margaretha Granqvist fyller snart 106 år. Hon har bott på privata äldreboendet Kristinagården sedan 1997. Men nu är hennes pengar slut. Socialen har krävt att hon flyttar till en billigare hyresetta och anser att hon är för frisk för en dygnetruntplats.– Hur skulle det lyckas? En människa är ingen maskin. Man kan inte tvinga någon som är över hundra att plötsligt klara sig själv, säger Margaretha Granqvist.

Margaretha Granqvist, 105, har bott på det privata äldreboendet Kristinagården sedan 1997. Genom tiderna har hon lagt ner mellan 700 000 och 800 000 euro för sitt boende på Kristinagården. När hennes förmögenhet var slut krävde socialen att hon skulle flytta till en hyresetta med hemvård som tittar in då och då. Till höger brorsdottern Gun Kanerva.
06.06.2021 07:00 UPPDATERAD 06.06.2021 11:29
För Margaretha Granqvist och hennes anhöriga har de senaste åren varit orosfyllda. Anledningen till bekymren är att Granqvists tillgångar efter ett kvarts sekel på privat äldreboende har sinat och hennes pension inte räcker till för att täcka boendekostnaderna.
Myndigheterna har meddelat att 105-åringen är för frisk för att ha rätt till dygnetruntomsorg med skattemedel. För att Granqvist inte ska hamna på bar backe har hon sedan i höstas stått i kö till en hyresbostad via staden.
Men Granqvist som aldrig under sitt snart 106-åriga liv har bott ensam och som de senaste årtiondena haft Kristinagården som sitt hem, förstår inte hur socialen har ansett att hon ska klara sig på egen hand:

ANDRA LÄSER