Vissen politisk höst i Sverige

Det är väldigt mycket träd och grenar just nu i svensk politik. Jag tänker på Löfven, Lööf, Lövin och Björklund. Inte att förglömma den kristdemokratiska busken Ebba Busch Thor. Och kanske är det svårt att se skogen för alla träd eftersom inte Sverige har lyckats knoppa fram någon ny regering.

Fredag med FakirPeter Al Fakir
30.11.2018 07:24 UPPDATERAD 03.12.2018 22:05
Om det är något den här långa hösten kommer att bli ihågkommen för är det de utdragna regeringsförhandlingarna. På många sätt följer svensk politik just nu samma mönster som årets världsmästerskap i schack – en färglös serie remier. En oavgjord match i politiken skulle dock leda till ett extraval om talmannen misslyckas med sina fyra försök. Fast risken är stor att det valresultatet skulle i stort spegla samma fördelning av mandaten som i dag, åtminstone enligt nya gallupundersökningar.
Nu i veckan kom utspel från både Centerns Annie Lööf och Liberalernas Jan Björklund. Lagom till jul presenterade de var sin önskelista med krav för att släppa fram en socialdemokratisk regering. Kort sagt ska Stefan Löfven med sin vänsterregering driva borgerlig politik för att kunna bli statsminister. Allt för att inte jultomten ska släppa fram Sverigedemokraterna ur säcken. Men kommer Socialdemokraterna att gå med på sänkta skatter, slopade turordningsregler på arbetsmarknaden och införandet av marknadshyror? I så fall blir det ett väldigt besvärligt samtal att ta med samarbetspartnern Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet.
För oss vanliga medborgare har den politiska osäkerheten blivit vardag. Normalt sett brukar Sverige hosta fram en regeringskonstellation på en vecka, nu börjar vi likna övriga Europa. I början var det lite pikant med talmannens sonderingar och små bjudningar med partiledarna där han bjöd på kaffe och kaka. Nu skriker vi efter mer portvin.
Enligt praxis sitter en expeditionsregering stilla i båten. Men det finns mycket att ta tag i som behöver snabba politiska beslut. En sådan fråga är lagen om tillfälligt uppehållstillstånd som drabbade alla asylsökanden utan flyktingstatus efter 24 november 2015. Lagen som sedan klubbades igenom i juli 2016 går ut nästa sommar och just nu är det ingen som vet om Sverige ska återgå till de tidigare reglerna i utlänningslagen eller om restriktionerna fortsätter. Särskilt besvärligt är det för de asylsökande med barn kvar i hemlandet som inte beviljas familjeåterförening just nu. Förlängs den tillfälliga lagen kan Sverige bryta mot mänskliga rättigheter som rätten till familjeliv och FN:s barnkonvention. Det är bara en av många heta potatisar.
Satsningar på infrastruktur och pensionsfrågor går säkert att komma överens om i riksdagen över partigränserna, men vissa saker kräver en fungerande regering. Så hur får man dem att börja hitta lösningar trots tidigare misslyckanden? Här kunde riksdagspolitikerna lära av sina kollegor i Stockholmskommunen Lidingö. Den moderata ordföranden i kommunstyrelsen firade valsegern genom att föreslå en höjning av sitt arvode med 2 000 euro till 10 000 euro i månaden. Det är ungefär samma lön som Finlands statsminister får. Lönepåslaget motiverades med att en högre lön skulle innebära att man nu kunde ställa högre krav på kommunledningen, särskilt som de gjort en del misstag tidigare. Lite bakvänt resonemang kanske, men jag skulle gärna ge Löfven, Lööf och Björklund några extra kronor bara de kommer till skott. (No pun intended).

ANDRA LÄSER