Analytiker: Ukraina retirerar nog i Bachmut

Ukrainska styrkor retirerar antagligen långsamt i staden Bachmut, samtidigt som de försöker åsamka de ryska avancerade styrkorna så mycket skada som möjligt, enligt tankesmedjan ISW.

Ukrainska soldater i ett skyttevärn i närheten av Bachmut.
06.03.2023 08:40
Ryska styrkor uppges ha tagit delar av östra, norra och södra delarna av staden Bachmut i östra Ukraina, där ett utdraget slag pågått i flera månader.
Tankesmedjan ISW tror att de ukrainska styrkorna har inlett ett taktiskt tillbakadragande från staden, även om det är för tidigt att säga om de helt kommer att lämna den sönderbombade staden, som före kriget hade 70 000 invånare.
ISW beskriver strategin som rimlig ur ett ukrainskt perspektiv, om man kan undvika stora förluster i de egna leden. Tanksmedjan väntar sig hårda strider i stadsmiljö och med en flod som ett försvårande hinder för ryskt avancemang, vilket gynnar försvararna, även om de samtidigt drar sig tillbaka.
Analytikerna vid ISW tror att den ryska offensiven stannar av oavsett om Bachmut faller eller inte, eftersom de ryska styrkorna haft bekymmer på andra håll längs fronten. I stället tror de att Ukraina kan komma att inleda en motoffensiv och återta initiativet.

ANDRA LÄSER