Svenska litteratursällskapet vill veta vad du tänker om sex, barn och familjebildning

Talades det om sex i ditt barndomshem? Har du ofrivilligt blivit pappa? Eller gjort abort? Svenska litteratursällskapet vill veta.

Svenska litteratursällskapet vill veta hur svenskspråkiga finländare har det i sina intima relationer.
20.03.2019 15:29 UPPDATERAD 20.03.2019 16:02
Lena Marander-Eklund är forskningsledare för projektet Kärlek, sex och relationer som är ett samarbete mellan Svenska litteratursällskapet och Åbo Akademi, närmare bestämt ämnet Nordisk folkloristik.
Syftet med projektet är att ta reda på hur Finlands svenskspråkiga befolkning tänker och resonerar om olika mer eller mindre intima frågeställningar.
– Men det handlar inte om att berätta om sitt sexliv utan om hur det är att vara ihop, vara gift, få barn, säger Marander-Eklund
Bland frågorna som allmänheten ombeds besvara på webbplatsen www.lyyti.fi/reg/karlek_sex_och_relationer finns ändå frågeställningar om erfarenheter av otrohet och när det är okej att ha sex. Men överlag är frågorna brett formulerade – kärlekslivet är också lite av en vit fläck i SLS arkiv, konstaterar Marander-Eklund.
– Till exempel vill vi veta hur människor relaterar till samhällets förväntningar på att skaffa barn och hur man får livspusslet att gå ihop? Hur reagerar man på oväntade barn? När blir abort ett alternativ? När blir ensamt föräldraskap ett alternativ? Och hur är det att som ung kille bli pappa mot sin vilja? Eller att som kvinna i 40-årsåldern märka att man inte kan bli gravid?

På vilket sätt kommer folkloristiken in i forskningen?

– Det handlar inte om folkloristik i traditionell bemärkelse utan om att vi är intresserade av folks berättelser. Vi försöker tolka samhällsfenomen utifrån den lilla individen, inte strukturer.
Att det är berättelserna som är det centrala förklarar också att SLS är intresserade av just den svenskspråkiga befolkningens erfarenheter. För det är knappast så att finskspråkiga i sak skulle tänka hemskt annorlunda om kärlek, sex och relationer än svenskspråkiga, säger Marander-Eklund.

ANDRA LÄSER