Ny enkät: Över hälften väljer hellre arbetslöshet än vilket jobb som helst

Oviljan att flytta, bristen på ledigförklarade jobb och fel utbildning sätter oftast käppar i hjulet i jakten på ny sysselsättning. Det visar en enkät som Kommunsektorns utvecklingsstiftelse har låtit göra.

Arbets- och näringsministeriet jobbar febrilt med att höja sysselsättningsgraden, men en ny enkät visar att upp till 66 procent av de arbetslösa och 51 procent av de studerande väljer hellre arbetslöshet än att ta vilket som helst jobb.
25.01.2020 17:44 UPPDATERAD 27.01.2020 11:36
Hela 80 procent av de tillfrågade uppger oviljan att flytta till en annan ort som orsak till arbetslösheten medan 71 procent anser att det råder en brist på ledigförklarade jobb på den egna hemorten. Sex av tio säger att det brister i utbildningen och 55 procent uppger att olika bidragsfällor gör det svårare att återvända till arbetslivet.
Upp till 66 procent av de arbetslösa och 51 procent av de studerande som har intervjuats i enkäten väljer hellre arbetslöshet än att ta vilket jobb som helst, uppger Kommunsektorns utvecklingsstiftelse i ett pressmeddelande.
Opinionsundersökningen gjordes av Kantar TNS på uppdrag av Kommunsektorns utvecklingsstiftelse. Enkäten bygger på sammanlagt 1 098 intervjuer som gjordes under den första veckan i december i fjol. De intervjuade är i åldern 18-79 och bosatta på olika håll i Finland. Felmarginalen är 3 procent åt vardera hållet.

ANDRA LÄSER