Tunga poster till Österrikes populister

Efter två månader av förhandlingar har Österrikes nya regering under ledning av Sebastian Kurz nu svurits in i Wien. Den unge förbundskanslern ska styra landet tillsammans med högerpopulistiska FPÖ, som grundades av tidigare nazister.

Förbundspresidenten Alexander Van der Bellen vid presidentsätet i Hofburg under måndagsförmiddagen.
2 000 demonstranter hade gått ut på gatorna för att protestera – betydligt färre än vid FPÖ:s intåg i regeringen för 17 år sedan.
Omkring 1 500 poliser hade kommenderats ut för att hålla ordning vid den avspärrning som upprättats i området kring regeringssätet Ballhausplatz och presidentsätet Hofburg, där president Alexander Van der Bellen vid lunchtid svor in den nya ministären.
Österrikes nye förbundskansler är 31-årige Sebastian Kurz, som tog över konservativa ÖVP i våras. Kurz blir därmed EU:s yngsta regeringschef. Den tidigare utrikesministern har kallats ett politiskt underbarn och har gjort sig känd som en kritiker av den tyska förbundskanslern Angela Merkels liberala linje under flyktingkrisen. ÖVP får även den tunga finansministerposten.

Grundat av nazister

Högerpopulistiska FPÖ, som också ingår i regeringskoalitionen, får besätta utrikes-, inrikes- och försvarsministerposterna. Partiet grundades av tidigare nazister, och i oktober rapporterade Süddeutsche Zeitung om den nuvarande partiledaren och tillträdande vicekanslern Heinz-Christian Straches bakgrund i nynazistiska kretsar.
Numera bedriver man en politik som bland annat fokuserar på skattesänkningar, EU-motstånd och kraftigt reducerad invandring. Strache har dock gjort kontroversiella uttalanden även i nutid – senast i somras slog han fast att islam inte hör hemma i Europa. FPÖ är sedan årtionden en betydande politisk kraft i Österrike, och satt redan 2000–2005 i en koalitionsregering med ÖVP.

Kurz till Bryssel

På tisdagen åker Kurz till Bryssel för att träffa EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Från kommissionshåll råder samtidigt stor försiktighet i kommenterarna till regeringsbildningen i Wien.
– Jag kan inte ge några kommentarer i dag till det möte som kommer att äga rum i morgon. Hur kommissionsordföranden reagerar är upp till honom att berätta om i morgon, säger EU-kommissionens chefstalesman Margaritis Schinas på sin dagliga pressbriefing i Bryssel.
Om kommissionen betecknar Kurz koalitionspartner FPÖ som högerextrem, högerpopulistisk, högernationalistisk eller bara höger vill han heller inte svara på.
– Vi lämnar den typen av beteckningar till er att göra. Vi har en dialog med den österrikiska regeringen precis som vi har med alla medlemsländer, säger Schinas i Bryssel.

2 000 demonstrerade

Omkring 2 000 människor deltog i flera i huvudsak stillsamma demonstrationer i Wien under dagen, enligt nyhetsbyrån AFP.
Det kan jämföras med år 2000, då flera hundra tusen människor tågade i den österrikiska huvudstaden i protest mot FPÖ:s intåg i regeringen, och den tillträdande regeringen fick ta sig in i Hofburg via en underjordisk tunnel.

ANDRA LÄSER