IS: Finsk miljardär kan köpa tidigare Hartwallarenan

En av Finlands rikaste män, St1-ägaren Mika Anttonen, säger till Ilta-Sanomat att han kan tänka sig köpa arenan om ingen annan gör det.

Mika Anttonen har pengar så det räcker och blir över. Nu säger han att han är beredd att köpa Helsinki Halli, tidigare Harwallarenan.
Jonatan Sparvjonatan.sparv@hbl.fi
23.09.2022 14:34 UPPDATERAD 23.09.2022 15:35
Helsinki Halli, tidigare Hartwallarenan, har stått tom i över ett halvt år. De ryska oligarkerna Gennadij Timtjenko och Roman Rotenberg äger fortfarande hallen, men är sanktionslistade av USA och EU till följd av kriget i Ukraina.
Detta har lett till att inga evenemang får arrangeras i hallen för tillfället.
Det har tisslats och tasslats om nya köpare i omgångar och nu säger miljardären och ägaren av energibolaget St1, Mika Anttonen, till Ilta-Sanomat att han kan tänka sig köpa arenan.
”Jag har blivit tillfrågad om att köpa arenan och svarat att jag är beredd att göra det så länge det inte finns några juridiska hinder”, säger Anttonen till IS.
Tidningen skriver att Utrikesministeriet och Utsökningsverket vill försäkra sig om två saker innan en affär kan bli verklighet: att köparen inte agerar som bulvan för de ryska miljardärerna och att arenan säljs för ett pris som motsvarar det aktuell värdet.
”Jag har fått den uppfattningen att så länge köparens bakgrund fyller kriterierna så finns det ingenting som hindrar en affär”, säger Anttonen.
Han säger också att han är bekymrad över att man inte hört något konkret som tyder på att en affär skulle vara på gång. Köpet av arenan är inte högsta prioritet för Anttonen, men han säger att han kan köpa den om ingen annan gör det.
Tidigare har det rapporterats om att Timtjenko och Rotenberg vill ha 50–60 miljoner för den tidigare Hartwallarenan, men det aktuella priset ser ut att kunna bli knappt 40 miljoner euro.

ANDRA LÄSER