Belarusier hyllade i EU

Den samlade oppositionen i Belarus har fått EU-parlamentets finaste pris – och hedras samtidigt med nya EU-sanktioner mot regimen.

Belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja under ett besök i Stockholm i november. Arkivbild.
16.12.2020 16:58
Sacharov-priset för tankefrihet delas ut av EU-parlamentet sedan 1989 och har genom åren gått till en rad tunga förkämpar för mänskliga rättigheter och demokrati.
Årets mottagare är en hel grupp belarusier, med presidentkandidaten Svetlana Tichanovskaja i spetsen.
– I år har världen sett belarusierna vakna, konstaterar Tichanovskaja på plats i EU-parlamentet i Bryssel där priset utdelades på onsdagen.
– Jag är en av tusentals belarusier som brukade vara rädd. Ett osynlig vägg av skräck har hållit oss tillbaka i tre decennier, men i år har allt ändrats. Enade har vi kommit över vår skräck, dag för dag, vecka för vecka, månad för månad, talar Tichanovskaja.
I en annan del av Bryssel har samtidigt EU:s medlemsländer enats om att utöka sanktionerna mot Aleksandr Lukasjenkos regim. Ytterligare 29 personer och sju företag och organisationer utsätts nu för inreseförbud och en frysning av eventuella tillgångar i EU, uppger diplomater för nyhetsbyrån AFP.
Lukasjenko själv sattes upp på sanktionslistan i början av november.

Sacharov-pristagare sedan 2011

EU-parlamentets Sacharovpris för tankefrihet – döpt efter den sovjetiske fysikern och fredspristagaren Andrej Sacharov (1921–1989) – har delats ut sedan 1988, då sydafrikanske antiapartheidkämpen och sedermera presidenten Nelson Mandela prisades. Här är de tio senaste årens pristagare:
2020: den demokratiska oppositionen i Belarus.
2019: uiguriske ekonomen Ilham Tohti.
2018: ukrainske filmregissören Oleg Sentsov.
2017: den demokratiska oppositionen i Venezuela.
2016: irakiska yazidiskorna Nadia Murad och Lamiya Aji Bashar.
2015: saudiske bloggaren Raif Badawi.
2014: läkaren Denis Mukwege från Kongo-Kinshasa.
2013: utbildningsaktivisten Malala Yousafzai från Pakistan.
2012: människorättsadvokaten Nasrin Soutoudeh och regissören Jafar Panahi från Iran.
2011: människorättsaktivisterna Asmaa Mahfouz (Egypten) och Razan Zaitouneh (Syrien), libyske politikern Ahmed al-Senussi, syriske satirtecknaren Ali Farzat samt den framlidne tunisiske grönsaksförsäljaren Mohamed Bouazizi.

ANDRA LÄSER