De här motiven vill skolbarnen ha på ryggsäcken – en väska kan kosta 130 euro

Det är ett par dagar kvar till skolstart och bland folkvimlet i Helsingfors centrum syns familjer som införskaffar det sista som behövs. Djur, glitter, ninjor och enhörningar toppar barnens önskemål, medan föräldrar söker efter en mer funktionell ryggsäck inför skolstart.

Helmi och mamma Anna Kilpikivi förbereder sig för skolstarten. Bland hattifnattar, mumintroll, astronauter och legofigurer är det inte lätt att välja rätt, men som tur är vet Helmi vad hon vill ha.
Julia Lönnfeldtjulia.lonnfeldt@ksfmedia.fi
09.08.2022 05:00
Bland kläder och accessoarer står Helmi och mamma Anna Kilpikivi och väljer ut lämpliga plagg. 6-åriga Helmi börjar förskolan på torsdag.
– Efter att vi lämnat småsyskonet på daghemmet bestämde vi oss för att tillbringa kvalitetstid tillsammans, säger Kilpikivi.
De är egentligen på jakt efter en ryggsäck till Helmi, men befinner sig på klädavdelningen på Stockmann när HBL möter dem. Helmi beskriver hur den nya ryggsäcken ska se ut:
– En lila med en enhörning, säger hon.
Orsaken till det specifika valet är att en vän till henne har en likadan. Kilpikivi bekräftar att enhörningar nu verkar intressera barn, trots att hon inte riktigt vet varför.
På Stockmann köper de ett väsksmycke med en glittrig, fluffig boll och ett par hårspännen som föreställer fjärilar. Sedan går de vidare till nästa butik.

Djurmotiv lockar

Femåriga Axel, åttaåriga Adina och pappa Mattias Mettälä har nyss stigit av färjan i Helsingfors. De är från Sundsvall, men har släkt i Finland. De ser också på kläder och accessoarer inför skolstart.
– Det är ofta djurtema på deras kläder, säger Mettälä.
I höst ska Adina börja i årskurs 2 och hon har en mörkblå väska med djur på, medan lillebror Axel har en apa på sin ryggsäck.
– Jo, en sådan där har han! säger storasyster Adina självsäkert och pekar på skärmen när pappa Mattias visar upp en kamouflagemönstrad väska. Hon har stenkoll.
Adina är modeintresserad och väljer själv sina kläder till skolan. Hon har på sig örhängen med små, blå delfiner.
– Jag gillar kjolar, tajts och jeans. Mina favoritfärger är ljusrosa, ljuslila och ljusblå, förklarar Adina.
När HBL ber Axel peka ut sin favoritryggsäck bland utbudet väljer han genast en med Ninjago motiv.
– På väskan finns ninjor och ninjor klarar upp brott, förklarar Axel.
8-åriga Adina, 5-åriga Axel och pappa Mattias Mettälä är på besök i Finland. Adina gillar jackan eftersom den är ljusröd, blå och har leopardränder.

Skolväskor kan kosta över hundra euro

I år finns inga särskilda överraskningar bland barnens ryggsäckar. Mirkka Salmela, butiksansvarig vid Jesper Junior, säger att glitter, lego – speciellt Ninjago – och enhörningar gått bra åt.
– Föräldrarna vill ofta veta om väskan är vattentät, har reflex och om ryggsäcken går att knäppa fast framtill, medan barnen främst bryr sig om motivet, säger Salmela.
Hon säger att det i dag finns ryggsäckar med särskilda termosfickor som håller mellanmålet svalt och hårdare botten som inte blir blött och smutsigt.
Alla extra funktioner och tillhörande gymnastikpåse har sitt pris. Ryggsäcken HBL tittar på kostar 130 euro.
På Intersport och Stadium är det välkända märken som Adidas, Puma, Vans och Nikes ryggsäckar som går åt inför skolstart, speciellt om de är på rabatt. Där kostar de flesta ryggsäckarna mellan tjugo och femtio euro. Enklare modeller lockar de äldre skolbarnen.

ANDRA LÄSER