Jelena Välbe: Vissa bär en vass kniv bakom ryggen

Den ryska skidbossen och forna toppåkaren, Jelena Välbe, har inte gjort någon hemlighet att hon stöder president Vladimir Putin och dennes invasionskrig i Ukraina. I Ryssland heter det specialoperation och inte krig och enligt Välbe har operationen fört med sig mycket gott.

Jelena Välbe.
Välbe försöker ingjuta mod i de avstängda ryska idrottarna genom att säga att de kommer att få återvända till internationella tävlingarna. Ryska och belarusiska idrottare är förbjudna att delta internationellt i de flesta grenar.
– Vi måste bara försöka hitta en kraft inombords. Vi får aldrig ge upp, träna bättre och fokusera på de mål vi har framför oss, säger Välbe till sports.ru.
– Jag tror inte att vi blir puttade åt sidan av resten av världen i många år. De här sanktionerna, vilka sanktioner som helst, brukar inte gynna någon i det långa loppet.
Inställningen mot de ryska idrottarna har förändrats under invasionen. Enligt Välbe har kriget visat vilka människor man kan lita på.
– Läget under specialoperationen har lärt det ryska folket mycket. Vi vet nu mycket bättre vem vi kan lita på och vem som är uppriktig. Och vi vet vem som verkar le, ger oss sin hand samtidigt som de håller en vass kniv bakom ryggen, säger Välbe.
ANDRA LÄSER