Stort skadestånd efter dammkatastrof i Brasilien – 270 dog

Gruvjätten Vale har gått med på att betala ett mångmiljardbelopp i skadestånd till följd av dammkollapsen i Brasilien för två år sedan där omkring 270 människor omkom. Just dessa pengar ska bidra till att rädda naturen i flodvågens spår.

Ett hus som krossades av flodvågen av lera och gruvslagg efter dammkollapsen. Arkivbild.
Dammen vid en gruva i orten Brumadinho kollapsade plötsligt den 25 januari 2019, varpå en enorm våg av vatten, lera och slagg sköljde fram över dalen nedanför. Vid sidan av det stora antalet döda beskrivs det som den värsta miljökatastrof som skett i Brasilien.
Vale har legat i förhandlingar med myndigheter på federal nivå och i delstaten Minas Gerais om hur de ska kompensera samhället i stort för det inträffade. Skadeståndssumman skrivs till motsvarande nästan 6 miljarder euro.
"Denna överenskommelse befäster Vales åtagande att helt och hållet kompensera för (det som skedde i) Brumadinho och stödja utvecklingen i Minas Gerais", meddelar bolaget.

Rann ut i vattnet

Vale och det tyska certifieringsbolaget Tüv Süd har åtalats för miljöbrott och för att ha orsakat dödsfallen. Åklagarsidan gör gällande att de medvetet tonat ned säkerhetsrisker vid dammen. Omkring 60 miljoner kubikmeter miljöfarligt gruvavfall spreds över en yta motsvarande 300 fotbollsplaner.
Uppgörelsen med myndigheterna står helt vid sidan av rättsfallet.
Mycket bebyggelse begravdes helt i lermassorna från dammen och avfallet rann också vidare i vattensystemet, vilket drabbade hundratals andra orter. Pengarna som myndigheterna får ska i första led gå till en enorm städinsats i floden Paraopeba och övrigt återställande av miljön i
Vale har sedan tidigare betalat stora skadeståndsbelopp till de dödas anhöriga och många andra civila som drabbades. Elva personer som antas ha förolyckats har ännu inte återfunnits.
En minnesplats med porträtt av dödsoffren i Brumadinho-katastrofen. Arkivbild.

Hade skett tidigare

Brumadinho ligger strax sydväst om den större staden Belo Horizonte. I gruvan bröts järnmalm.
Bara tre år tidigare, i november 2015, skedde en liknande katastrof vid en annan av Vales gruvor i Brasilien, också i delstaten Minas Gerais. Då kollapsade en damm i orten Mariana, byn i närheten ödelades och 19 människor omkom. Den beskrevs också, där och då, som den värsta olyckan av sitt slag i landet.
I Brasilien har experter förklarat de enorma tragedierna med att det finns stora kryphål i regleringen av gruvdriften i landet.

ANDRA LÄSER