Ellen Page blev Elliot Page – kommer ut som trans

Skådespelaren Ellen Page skriver på Instagram att hen byter namn till Elliot Page och numera går under andra pronomen än tidigare.

Ellen Page heter numera Elliot Page. Arkivbild.
01.12.2020 22:44 UPPDATERAD 02.12.2020 10:47
"Hej vänner! Jag vill dela med mig till er att jag är trans. Mina pronomen är 'he/they' (motsvarande han/hen på svenska) och mitt namn är Elliot. Jag känner mig lycklig över att skriva det här. Att vara här. Att vara på den här platsen i livet."
Elliot Page tackar för allt stöd han har fått av vänner och familj och människor som följt med på resan. Han skriver om det faktum att 40 transpersoner, främst svarta och latinamerikanska transkvinnor, har mördats under 2020. I den ordrika posten skriver han att politikerna som motarbetar transpersoners rättigheter har "blod på sina händer".
"Ni bidrar till ilska, förakt och förnedring som riktas mot transcommunityn. En community där 40 procent av alla vuxna transpersoner ska ha försökt begå självmord. Nu är det nog. Ni gör människor illa. Jag är en av dessa människor och jag tänker inte stå tyst och se på."
Elliot Page slog igenom i filmen "Juno" från 2007, för vilken han Oscarnominerades. Han har även spelat i filmer som "Inception" och syns just nu i "Umbrella academy" på Netflix.
Han har tidigare kritiserat regissören från en av sina tidiga filmer för att ha berättat om Pages sexualitet under inspelningen, tio år innan Page offentligt kom ut som gay. I januari 2018 gifte sig Elliot Page med dansaren och koreografen Emma Portner.
Rättad: I en tidigare version uppgavs felaktigt att Page Oscarsbelönats, rätt ska vara att han nominerades.

ANDRA LÄSER