Will Smith lämnar Oscarsakademin

Skådespelaren Will Smith lämnar Oscarsakademin, rapporterar branschtidningen Variety.

Will Smith fick ta emot en Oscar bara halvtimmen efter det att han slagit till Chris Rock på samma scen. Bild från Oscarsgalan natten mot i måndags.
02.04.2022 07:46 UPPDATERAD 02.04.2022 11:29
Smith riskerade att bli avstängd från akademin efter det att han slagit till komikern Chris Rock på scenen under Oscarsgalan. Smith säger i ett uttalande att hans handlingar var "chockerande, smärtsamma och oförlåtliga" och att han accepterar alla påföljder från akademin.
"Listan över de som jag har sårat är lång och inkluderar Chris, hans familj, många av mina nära och kära, alla närvarande och en global publik", säger Smith. "Jag svek akademiens förtroende. Jag berövade andra nominerade och vinnare möjligheten att fira och bli hyllade för sitt extraordinära arbete. Jag är förkrossad", fortsätter han.
Under prisutdelningen gick Smith upp på scenen och slog till Rock efter det att denne skämtat på Smiths hustru Jada Pinkett Smiths bekostnad.
Oscarsakademin sade senare att man hade bett Smith att lämna galan men att han hade vägrat. Det finns även uppgifter om att man inte alls bad Smith att lämna. I vilket fall var han kvar och en halvtimma senare belönades Smith med en Oscar för bästa manliga huvudroll för sin roll i "King Richard".
I ett känslosamt tacktal verkade Smith försöka motivera sina handlingar genom att säga att hans utbrott var resultatet av samma skyddsinstinkter som fick hans karaktär i filmen, Richard Williams, att pressa sina döttrar, Venus och Serena Williams, att lyckas i tennisens värld.
Dagen efter galan bad Smith till slut om ursäkt till Rock.
I onsdags sade Oscarsakademin att man inlett en disciplinär utredning av Smiths agerande med motiveringen att han brutit mot akademiens uppförandekod, bland annat kring punkter om "olämplig fysisk kontakt" och "hotfullt beteende".

ANDRA LÄSER