Många lediga jobb erbjöds på rekryteringsmässa

Rekryteringsmässan Megarekry i Vanda lockade många arbetssökande och får man tro arbetsgivarna finns det gott om lediga jobb i huvudstadsregionen.

Melissa Isokääntä träffade rekryteraren Melik Bilen från Finnacta som erbjuder jobb inom marknadsföring och telefonförsäljning.
15.03.2018 15:03 UPPDATERAD 15.03.2018 16:21
Många arbetssökande var på plats i underhållningscentret Flamingo i Vanda. Förutom att få direkt kontakt med rekryterare och högskolor kunde man också få hjälp med att vässa på sin meritförteckning. Melissa Isokääntä från Vanda gick runt på mässan för att bekanta sig med arbetsgivare.
– Jag söker främst ett korttidsjobb fram till hösten då jag ska börja studera grafisk formgivning. Det finns många intressanta rekryterare och jobb här, men ännu har jag inte hittat ett jobb för mig. Jag har inga större preferenser för mitt jobb, säger Isokääntä.
Telefonförsäljnings- och marknadsföringsbolaget Finnacta anställer 20 arbetssökande till kontoret i Dickursby. Melike Bilen från Finnacta tog emot intresseanmälningar – också en av Isokääntä.
– Det är många som hört av sig och vi är intresserade att rekrytera både för korta och längre anställningar, säger Bilen.
Företaget SOL rekryterar arbetstagare för bland annat väktarjobb, städbranschen och tvättinrättningar. Tony Mattson ansvarar för rekryteringen för säkerhetsjobben.
– Det här tillfället är oerhört viktigt för oss och vi är alltid på plats när mässan arrangeras. Vi har goda erfarenheter av att rekrytera på mässan. Städning är den största branschen och fastighetsskötsel och väktarjobb är på andra och tredje plats. Genom vårt bemanningsföretag rekryterar vi arbetstagare till många olika jobb, säger Mattson.
Det fanns gott om intresserade vid SOL:s monter där Tony Mattson, andra från vänster, rekryterade arbetstagare.
SOL har gott om lediga arbetstillfällen och i det här skedet rekryterar man speciellt för sommarjobb. Enligt Mattson finns det lediga jobb för både korta och längre perioder i hela landet och det rör sig om flera hundra lediga jobb.
– Det finns också möjlighet att fortsätta att jobba hos efter sommaren vid sidan av studier. Vi utbildar alla som jobbar hos oss och du behöver inte ha erfarenhet av tidigare jobb, men om du ska jobba som väktare så krävs det att du har väktarkort.

Svårt att hitta personal

Mattson påpekar att trots att man har goda erfarenheter från rekryteringsmässor är det svårt att rekrytera personal till de branscher som SOL representerar.
– Vi får inte tillräckligt med ansökningar. Vi är inte ensamma om problemet och det är något som inte stämmer när efterfrågan och utbud inte möts. Jag uppmanar alla som är intresserade att höra av sig. För sommarjobb har vi en åldersgräns på 16 år bortsett från väktarjobb där åldersgränsen är 18. Körkort är inget krav, säger Mattson.
Juha Lindström är personalplanerare på Loomis, som sköter om värdetransporter. Han var försiktigt optimistisk när det gäller att hitta ny personal.
– Det är ingen lätt uppgift att hitta kompetent personal. Vi kräver såväl körkort, god fysik som ett fläckfritt förflutet. Det är första gången vi är med på mässan och det finns ett intresse för oss, vilket är glädjande, säger Lindström.
Awet Berhane från Gårdsbacka var på plats för att bekanta sig med olika jobb och studiemöjligheter. Han har erfarenheter av olika jobb via ett bemanningsföretag.
– Jag söker främst ett lagerjobb. Jag har jobbat på lager tidigare och trivs med det. Jag planerar också att inleda mina studier i höst, men är ännu inte riktigt på det klara med vad jag vill studera, men det kunde vara något med logistik. Jag ställer inte så stora krav, säger Berhane.
Awet Berhane letade efter ett jobb som lagerarbetare, men planerar också att inleda sina studier i höst.

ANDRA LÄSER