Mette fick en skidlektion med Iivo Niskanen

Den 16 mars 2023 är en dag som Mette Miettinen sent kommer att glömma. Hon överraskades av världsstjärnan Iivo Niskanen och fick sedan träna med OS-hjälten.

Iivo Niskanen delade med sig av sina bästa tips till Mette Miettinen, Patrik Johansson och Niklas Mahlamäki i spåret i Alberga.
Jonatan Sparvjonatan.sparv@hbl.fi
25.03.2023 12:00
Det är inte varje dag du får en skidlektion med en tvåfaldig OS-guldmedaljör. Men för finlandssvenska Mette Miettinen blev drömmen verklighet. En helt vanlig torsdag förvandlades till en oförglömlig upplevelse då ingen mindre än Iivo Niskanen träffade henne och två av hennes klubbkamrater – Patrik Johansson och Niklas Mahlamäki.
Niskanen träffar trion strax innan Esbo skidklubbs föreningsmästerskap. Mette är till en början lite nervös, men det lättar då det bär av ut i spåret.
Efter ett tag frågar en av Mettes klubbkamrater hur man ska träna för att bli bäst i världen.
– Det gäller att träna mångsidigt. Både längre och kortare pass. Både uthållighet och explosivitet, svarar Niskanen.
Den här dagen är det klassisk stil – Niskanens bravur – som står på agendan. Han delar med sig av sina tips medan kvartetten åker runt den fem kilometer långa slingan i Alberga.
– Det var kiva och lite spännande. Han gav oss bra tips om tekniken, säger Mette efteråt.

Vad gav han er för tips?

– Vi parstakade upp för en backe och då sa han att man ska titta uppåt och spänna musklerna vid nedre ryggen så att man får mera kraft. Då man åker diagonalt ska man lägga ordentligt med vikt på skidan och skjuta ifrån med kraft, summerar Mette.
För Mette Miettinens del börjar säsongen lida mot sitt slut. Nästa säsong är målet att knipa en medalj i Hopeasompa.
Hon fick veta att Iivo Niskanen kommer och träffar just henne en dag innan själva mötet. Mette är en av en dryg handfull som fick möjligheten att träna med Niskanen. Det hela är en del av en serie med namnet Tulevaisuuden tähdet (Framtidens stjärnor) och av hundratals sökande var Mette en av de utvalda.
– Pappa berättade för mig i går. Då tänkte jag: Ah, det blir ju roligt. Speciellt med klassisk stil. Det är inte min bästa stil, säger Mette, som är en duktig fristilsåkare.

Iivo är ju lite svagare i fristil. Tror du han kan lära sig något av dig?

– Jag vet inte. Han är ju nog ganska bra på det också, säger Mette med ett skratt.
Då det är färdigåkt får Mette och hennes kamrater beröm av Niskanen och filmteamet. De är alla tre ivriga att lära sig nya saker.
– Nästa gång jag kommer hit ska ni klara av att parstaka uppför den där tuffa backen, säger Niskanen efter rundan. Sedan skidar han i väg.

Uthållig och lite nervös

Mette medger att hon inte var jättetaggad på att bli filmad. Men efter mötet med Niskanen släppte nervositeten mer och mer.
– Jag har blivit filmad en gång tidigare och då var jag inte ett dugg förberedd. Det var ganska jobbigt då kameran kom så nära, men det här var helt annorlunda. Iivo gav oss tips och vi fick fråga saker av honom.
Mette frågade om Niskanen känner mycket press inför en tävling där han är förhandsfavorit, och om det påverkar hur han lägger upp loppet.
– Han sa att det är ganska bra att känna lite press inför en tävling. Det ger en bättre tävlingskänsla, något att kämpa för.
Mette har som mål att ta medalj i Hopeasompa, som är de största tävlingarna inom längdåkning för barn och unga under 16 år. Precis som syskonen Niskanen är Mette bättre på distanslopp än på sprint.
– Jag är mer den uthålliga typen.
På lång sikt tänker Mette att det kunde vara roligt att bli professionell längdåkare, men det är inte hennes enda plan för framtiden.
– Det kan ju hända att det finns något annat som är mycket roligare, säger hon.

ANDRA LÄSER