Centerledamöter: Stärk EU:s yttre gränser

Ledamöterna anser att EU ska skapa sorteringscentraler utanför EU:s gränser, där flyktingar kan ansöka om asyl utanför unionen.

Centerns Mikko Kärnä är en av dem som anser att EU ska inleda omedelbara förhandlingar med Turkiet för att stoppa den olagliga migrationen till Europa.
01.03.2020 15:45 UPPDATERAD 01.03.2020 17:14
Centerns ledamöter i riksdagens förvaltningsutskott anser att EU omedelbart bör inleda nya förhandlingar med Turkiet om att begränsa den olagliga migrationen till Europa och förbättra migranternas förhållanden i Turkiet. Ledamöterna är Juha Pylväs, Mikko Kärnä, Hanna Huttunen och Joonas Könttä.
Turkiet meddelade i fredags att man "öppnar portarna" mot Europa. Enligt president Recep Tayyip Erdogan beror beslutet bland annat på att EU sölar med betalningarna. EU finansierar flyktingläger i Turkiet i gengäld för att Turkiet stoppar migranterna innan de når EU.
– Det är stor press på EU:s yttre gränser efter att Turkiet skickat tusentals migranter mot Grekland och Bulgarien. Lösningen av situationen förutsätter att Turkiet följer sitt avtal med EU från mars 2016. EU bör inleda förhandlingar med Turkiet på hög nivå och se till att Grekland och Bulgarien har de resurser de behöver för att skydda EU:s yttre gräns, säger ledamöterna i ett pressmeddelande.
De konstaterar att Finland efter flyktingkrisen 2015 är förberedd för en liknande situation. Den gemensamma gränskontrollen har utvecklats och det finns beredskapsplaner.
– Genom det nordiska samarbetet garanterar vi att den olagliga migrationen inte går genom Norden. Bra planering säkerställer den nationella säkerheten och ordningen i Finland.
Ledamöterna anser att hanteringen av migrationen kräver en helhetslösning, där man strävar efter att lösa de underliggande orsakerna och konflikterna.
Ledamöterna anser vidare att EU skulle tjäna på att skapa sorteringscentraler för flyktingar utanför EU:s gränser, där asylansökningarna behandlas på ett kontrollerat och rättvist sätt.
Tusentals migranter försöker ta sig från Turkiet till Grekland och Bulgarien efter att Turkiet öppnat sina gränser.

ANDRA LÄSER