Barn och unga behöver psykvård snabbare än nu

År 2017 begicks över 800 självmord i Finland och bland dem fanns också unga. Många av de unga fick ingen psykvård.

16.01.2019 05:50
Det är några veckor sedan då riksdagsledamöterna diskuterade att barn och unga människor inte får psykiatrisk vård i Finland. Omsorgsminister Annika Saarikko sade att mentalhälsolagen inte kommer att vara färdig i riksdagen och att kanske nästa regeringen ska behandla den. Under 2016 ökade den psykiatriska vården för barn och unga människor med 33 procent inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, men man beviljar inte mera pengar för vården. Om barn och unga inte får psykiatrisk vård klarar de inte sig själva då de blir vuxna.
År 2017 begicks över 800 självmord i Finland och bland dem fanns också unga. Många av de unga fick ingen psykvård. Barn och unga måste vänta tre månader innan de får besöka en psykiater, det är dåligt att det finska samhället inte kan erbjuda vård snabbare. Om barn eller unga begår självmord är det naturligtvis samhällets fel – inte mammas eller pappas.
Kanske nästa regering behandlar om lagen om psykisk hälsa så att barn och ungdomar inte måste vänta tre månader innan de får hjälp. I Finland begås många självmord i år, mest inom de europeiska länderna. Nästa regering måste göra om hela lagen om psykisk hälsa för att självmorden ska minska

Mika Lille

Helsingfors

ANDRA LÄSER