Skolklasser går på teater i Esbo – "Det finns en enorm beställning på konst och kultur"

I år har teater Taimine turnerat i 20 års tid med nyskriven dramatik i daghem, lågstadier, högstadier och gymnasier runtom i Finland. Men jubileumsåret har fått en tuff start: alla föreställningar i januari och februari är inställda och framflyttade, på grund av coronapandemin.

Skådespelaren Oskar Silén spelade Taimines pjäs "Bobban" för målgruppen 2-6 år under våren i fjol.
25.01.2022 17:03
– Det känns helt knasigt, för det finns en enorm beställning på konst och kultur för våra målgrupper just nu. När vi fick turnera förra året märkte vi att vi hade total koncentration i salongerna hela tiden, säger CG Wentzel, teaterchef vid Taimine.
Teaterns ekonomiska läge är allvarligt, under det senaste "normala" året, 2019, bestod teaterns budget till 47 procent av föreställningsintäkter och resten av bidrag. När man nu har tvingats pausa verksamheten uppstår ett hål i kassan, samtidigt som en stor del av utgifterna blir kvar, berättar Wentzel.

Hur länge kan ni hålla ut innan ni går under?

– Vi behöver besked i början av februari om vartåt läget lutar. Vi har fått stöd för att göra nya produktioner som vi kan repetera just nu, och vi kan hålla i gång kontoret under tiden. Men vad som händer sedan vet jag inte, säger Wentzel.

Kultur behövs i skolorna

Läget är ändå inte nattsvart på barnteaterfronten. Unga Teatern i Esbo fick möjlighet att spela sin pjäs Fem mål mat – vad jag åt och vem jag åt det med för skolklasser på Unga Teaterns scen på tisdag och onsdag.
För två veckor sedan meddelade Esbo stad barnteatrar och konstskolor att verksamhet som anses vara en del av skolverksamheten är tillåtna inom staden, samtidigt som man följer de restriktioner som finns, berättar Susanna Tommila, kulturdirektör vid Esbo stad.
Wentzel säger att Taimines uppsökande verksamhet i skolor är på paus eftersom man endast får spela för mindre grupper åt gången i Esbo.
Tommila har liksom Wentzel märkt att det verkar finnas en vilja att bjuda in konst och kultur till skolorna igen, men att man tar det försiktigt.
– Å ena sidan är skolorna väldigt ivriga på att ta emot skolbesök, å andra sidan är man kanske försiktiga efter att man förra året tvingades avboka sina planer flera gånger om. Man vågar kanske inte göra upp planer på lång sikt ännu, säger hon.
– Bokningar rullar in i vanlig ordning hos oss. Men om vi får möjlighet att spela dessa återstår att se, säger Wentzel.

ANDRA LÄSER