Esbo strandpromenad utmanar Brunnsparken med sitt kaféutbud

Ett stenkast från huvudstaden hittar du gelato för både människor och hundar och flera mysiga kaféer.

Robin Johanson har fullt upp. Under en vacker dag är det många som vill köpa La Gelaterias italienska gelato.
Det är en solig eftermiddag i maj och i Villa Pentry ska lunchserveringen precis avslutas. Men någon brist på ivriga kunder är det inte – tvärtom. Sedan 2001 är det Marita Lindholm som drivit restaurangverksamheten och hon har gjort flera observationer under coronaåret.
– I fjol vågade ingen ordna fester men nu har vi börjat få bokningar för olika privata evenemang igen. Det märks också att många jobbar hemifrån men vill äta lunch på restaurang, säger Lindholm.
Särskilt under pandemin har kunderna uppskattat Villa Pentrys två stora terrasser.
Antalet lunchgäster har ökat betydligt och enligt Lindholm märks det också att många hemestrar och gör utflykter i sitt närområde.
– Vi har alltid stängt under vintermånaderna, så därför har vi inte påverkats av de strängaste restriktionerna, säger Lindholm.
Marita Lindholm har drivit restaurangverksamheten i Villa Pentry sedan 2001. Segelföreningen Espoon Pursiseura hyr byggnaden av Esbo stad.

Populär takterrass

Cirka 1,5 kilometer från Villa Pentry ligger Nokkalan Majakka, en förhållandevis ny restaurang som öppnade för fem år sedan. Här är rusningen sådan att kassakön slingrar sig ända ut till parkeringen. Både lunchportioner och kaffe går åt en solig dag som denna. Restaurangchefen Salla Eräkare säger att det framför allt är den stora takterrassen med den fina utsikten som lockar besökare.
– Det är många som vill sitta ute, särskilt i dessa tider, säger Eräkare.
Nokkalan majakka hör till de nyare byggnaderna längs Esbo stadspromenad. Restaurangen öppnade 2016.
Så fort restriktionerna lättade har det funnits gott om kunder igen.
– Förstås har epidemiläget påverkat människors vilja att äta på restaurang men kunderna har också vant sig vid att hålla avstånd till andra, säger Eräkare.
På stranden mittemot, precis vid badstranden, i Mattby ligger Café Merenneito. Här kan man både fika och äta lunch.
Det är den fina havsutsikten och den stora takterrassen som lockar gäster. På stranden mittemot i Mattby, precis vid badstranden, ligger Café Merenneito.

Gelato för hela slanten

I Gäddvik har den glass- och kaffesugna flera alternativ att välja mellan.
Klassikern Café Mellsten serverar förutom kaffe och glass också frukost, lunch och middag. Den närliggande restaurangen Haukilahden ranta serverar både kaffe med tilltugg och alkohol.
Café Mellsten är bekant för många. På parkeringsplatsen står La Gelaterias kioskcontainer.
Vid parkeringsplatsen till Mellstens strand står en blå container som verkar intressera många. Det är glasstillverkaren La Gelateria som säljer italiensk gelato och kaffe. Bakom disken står Robin Johanson och Laura Blázquez Azabarte.
– Jag måste nog säga att finländare är ett udda folk – ni äter glass också under vintern! säger Blázquez Azabarte, som ursprungligen är från Spanien.
Sikke Sumari väntar ivrigt på att kunna öppna den nyrenoverade paviljongen i Gäddvik. Restaurangen heter Haukilahden helmi och ska betjäna kunder året runt.
La Gelateria serverar glass, kaffe och olika italienska bakverk året runt. Glassen tillverkas i Otnäs med italiensk utrustning som företaget importerat. Företaget, som grundats av italienska Francesco Inani och finlandssvenska Axel Lindholm, säljer sina produkter på ett par olika ställen i huvudstadsregionen.
Några hundra meter från kiosken ligger Toppelunds hundstrand. Också det här kundsegmentet har fått en egen produkt. Sedan ett par veckor tillbaka säljer La Gelateria också gelato för hundar.
– Ingredienserna är väldigt enkla och hundvänliga, säger Blázquez Azabarte, själv också hundägare.
La Gelateria har också beaktat glassugna hundar. Hundgelaton innehåller bland annat laktosfri yoghurt och mango.

Skön mötesplats

Vid Gäddviks strand står också en vit paviljong som ägs av Esbo marinklubb. Det pågår en omfattande renovering så det blir inga närbilder i dag. Däremot svarar Sikke Sumari gärna på frågor per telefon. Hon är känd för sina olika restauranger i Helsingfors och nu ska hon driva restaurangen Haukilahden helmi i Gäddvik.
– Målet är att öppna före midsommar men vi har inget specifikt datum eftersom renoveringen ännu inte är färdig, säger Sumari.
Hon ogillar ordet koncept eftersom hon upplever det som alltför begränsande. Klientelen är väldigt mångsidig, med tanke på både ålder och annan bakgrund.
– Jag vill helt enkelt skapa en restaurang som Esbobor gillar. Trivseln är det allra viktigaste, säger Sumari.
– Det här ska vara en plats där alla känner sig välkomna. Hos oss kan man sätta sig ner, ta en god drink och beundra den vackra utsikten eller alternativt äta en riktigt god middag med vänner och familj, säger Sumari.
Hon är särskilt taggad över vintersäsongen, men vill inte avslöja alltför mycket i det här skedet.
– Jag tycker det är viktigt att Esbo har sina egna restauranger och kaféer. Man behöver inte åka in till Helsingfors centrum för att få en god måltid.

ANDRA LÄSER