Zelenskyj i sin julhälsning: Vi väntar inte på något mirakel

Vi möts under svåra omständigheter säger Ukrainas president Volodymyr Zelenksyj i en julhälsning på Facebook.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj lovar frihet i sin julhälsning till folket. Bild från tidigare i veckan då han besökte Bachmut.
25.12.2022 08:30
Han påpekar att många ukrainare tvingas fira jul i andra människors hem i år och att man kanske får höra de klassiska julvisorna på främmande språk.
– Många kommer att möta julen i fångenskap, men låt dem veta att vi kommer att hämta hem alla de våra, vi kommer att ge frihet åt alla ukrainska män och kvinnor, säger Zelenskyj.
De flesta ukrainare är ortodoxt kristna och firar jul den 6 januari. Men ett växande antal har gått över till att i stället fira högtiden den 24 december, rapporterar BBC.
– Vi kommer att fira våra högtider! Som alltid. Vi kommer att skratta och vara glada. Som alltid. Det är bara en sak som är annorlunda. Vi kommer inte att vänta på något mirakel. När allt kommer omkring kan vi skapa våra egna mirakel, säger Zelenskyj.
Tidigare på julafton delade Zelenskyj bilder på sociala medier föreställande döda människor och utbrända bilar på Ukrainas gator. "De här bilderna kommer troligtvis märkas som 'känsligt innehåll' av plattformarna. Men det här är inte känsligt innehåll, det är vardagen för Ukraina och ukrainare", skriver han.
Enligt ukrainska myndigheter dödades tio personer i ryska angrepp mot staden Cherson på julafton. Minst 68 uppges ha skadats.

ANDRA LÄSER