Felaktig information om corona sprids fortare än faktagranskad

Felaktig information om coronaviruset sprider sig 3,5 gånger mer på Twitter än innehåll som faktagranskare har delat. Det visar en undersökning ledd av Hanken.

Konspirationsteorier och felaktig information om coronaviruset har en tendens att sprida sig på nätet, och publiceras på nytt. Det kräver ihålligt arbete av faktagranskare, konstaterar forskare knutna till Hanken.
Mängden felaktig information som sprids om coronaviruset på Twitter är oproportionerligt stor jämfört med sådan som produceras av faktagranskare. Dessutom lever den felaktiga informationen längre. Det här kommer ett forskningsprojekt lett av Svenska handelshögskolan fram till.
Forskarna har analyserat 350 000 tweetar mellan december 2020 och januari 2021. De är mestadels på engelska, och omfattar länder runtom i världen. Twitterkontona har delat felaktig eller faktagranskad information.
Analysen visar att felaktig information spreds 3,5 gånger mer än sådan som faktagranskade delade.
En utmaning är, enligt doktor Grégoire Burel, att konspirationsteorier eller falska nyheter om coronavirusets ursprung, har en tendens att publiceras på nytt. Därför borde också faktagranskarna svara på den felaktiga informationen igen, säger han i ett pressmeddelande.
"Plattformarna för sociala medier borde också ta ett större ansvar och känna igen felaktig information snabbare".
Han konstaterar att resultatet kanske ger en dyster bild av faktagranskningens betydelse, men betonar att tidigare undersökning har visat att faktagranskning spelar roll.
"Åtminstone vet vi att tillgång till korrekt information om viruset hjälper människor att följa myndigheters rekommendationer om till exempel distans och hygien och ökar acceptansen för vaccin. Om vi kan bli bättre på att förstå hur vi kan korrigera felaktig information som sprids om coronaviruset på nätet, kan vi rädda liv", säger han i pressmeddelandet.
Hanken leder ett forskningsprojekt med målet att ta fram sådana åtgärder som minskar spridningen av covid-19.
ANDRA LÄSER