Markkanen: Jag kan ännu bättre

Lauri Markkanen har hört till EM-turneringen bästa spelare och NBA-proffset som nyligen bytte klubb till Utah Jazz är säker på att både han och laget kan ännu bättre. I söndagens åttondelsfinal väntar Kroatien, ett lag Finland senast slog i VM-kvalet i juli efter en avgörande trepoängare av just Markkanen.

Lauri Markkanen och Finland tar sig an Kroatien på söndag i Berlin.
Jonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
10.09.2022 15:41
Kroatien har tre NBA-spelare med i EM-truppen. Bojan Bogdanovic är den stora stjärnan och blivande klubbkamrat med Markkanen i mormonstaden Salt Lake City. Den 204 centimeter långa Bogdanovic har snittat strax över 18 poäng i EM så här långt där Kroatien, precis som Finland, vann tre matcher och förlorade två i gruppspelet.
Bogdanovic skapade vissa rubriker i finsk press efter den sista gruppspelsmatchen mot Ukraina då han i slutsekunder med flit missade ett frikast så att inte segersiffrorna skulle bli för stora. Det rävspelet gav Kroatien en tredje plats i gruppen och åttondelsfinal mot Finland, en motståndare kroaterna uppenbarligen vill ha.
— Jag vet inte riktigt vad de var ute efter och det angår inte heller oss på något sätt. Vi fokuserar på våra saker och så får de göra vad de tycker, säger Markkanen i Yles intervju.
Kroatien är ett storvuxet och fysiskt lag där 216 centimeter långa Ivica Zubac från Los Angeles Clippers är ett monster under korgen. Phoenix Suns Dario Saricr mäter 2,07 i strumplästen och är också han en fysisk pjäs.
— Vi vet vad som väntar då vi rätt nyligen mött dem. Men jag tror absolut att vi kan gå segrande ur leken, säger Markkanen.
Finland inledde EM med en knapp förlust mot Israel i en match som kunde ha slutat hur som helst. Serbien var ett totalt övermäktigt motstånd och landet hör till de tyngsta guldfavoriterna i EM denna gång. Övriga matcher har Finland vunnit.
Markkanen, som snittat knappt 25 poäng per match i EM med vilket han är fjärde bäst, tror att han har ännu mera att ge då de stora matcherna väntar.
— Jo jag kan bättre och samma gäller för hela laget. Det är ett härligt lag och vi ska hoppas att vår gemensamma resa fortsätter, säger Markkanen till Yle.

Finland-Kroatien söndag 15.45. Yle sänder direkt.

ANDRA LÄSER