Dragkamp om skattenivån i Esbo

Socialdemokraterna och De gröna föreslår att Esbo höjer den kommunala inkomstskattesatsen från 18 till 18,25 procent. Men den rödgröna frontens krav får inget gehör hos de andra partierna.

Esbo stadsfullmäktige behandlar budgetfrågor på ett möte på måndag.

Esbo stadsstyrelse behandlade frågan om den kommunala skattesatsen på måndagens möte. SDP och De gröna förlorade en omröstning med rösterna 5 mot 10.

– Vårt förslag byggde på att vi vill trygga stadens basservice och också utveckla den. Det finns många mindre verksamheter som är i behov av pengar och jag är inte heller nöjd med att vi måste skjuta upp byggprojekt på grund av för små resurser. Jag är också beredd på att få slag från högern som hänvisar till att grönvänstern bara vill plocka pengar ur invånarnas fickor, säger De grönas Mikki Kauste.

Samlingspartiets medlemmar röstade emot förslaget. Enligt stadsstyrelsemedlemmen Henrik Vuornos är den viktigaste orsaken att den kommunala skattesatsen riktar sig mot arbete och arbetsbeskattningen borde hållas på en rimlig nivå för att främja sysselsättningen.

– Ett annat argument är att Helsingfors sänkte sin kommunala skattesats till 18. Vi ser det som ganska utopistiskt att ha strängare kommunal beskattning i Esbo än i Helsingfors. För Esbos del gäller att få bukt med utgifterna. Om den kommunala skattesatsen är 0,25 procent åt det ena eller andra hållet löser inte våra ekonomiska utmaningar, säger Vuornos.

Stadsfullmäktige ska behandla frågan på nästa möte den 21 oktober. Då kommer den största diskussionen att uppstå kring frågan hur Esbo ska kompensera bortfallet av skatteintäkter som är 70 miljoner euro mindre än beräknat. Det slutliga beskedet om Esbos budget för nästa år fattas av stadsfullmäktige den 5 december.

ANDRA LÄSER