Både drogmisstankar och förståelse – splittrade reaktioner efter statsministerns festvideo

Sannfinländarnas ordförande uppmanar statsministern att drogtesta sig. Andra opinionsbildare menar att också en statsminister ska kunna festa loss i det privata utan att det ska behöva få enorm uppmärksamhet.

Sanna Marin säger att inget olagligt skedde under festen där hon filmades. I synnerhet sannfinländare har kritiserat statsministern för dåligt omdöme och uppmanat drogtesta sig.
Peter Buchertpeter.buchert@hbl.fi
Annica Lindströmannica.lindstrom@ksfmedia.fi
18.08.2022 15:30 UPPDATERAD 18.08.2022 15:38
Den offentliga debatten om statsminister Sanna Marins (SDP) festande spretar åt alla håll.
Sannfinländarnas ordförande Riikka Purra uppmanar statsministern att låta drogtesta sig för att skingra alla misstankar om att hon skulle ha förtärt annat än alkohol på festen.
Purra säger till Helsingin Sanomat att det har fallit en skugga av misstanke över Marin, och att hon inte lyckades bli kvitt den när hon mötte pressen i Kuopio på torsdagsförmiddagen. Purra menar att Marin måste visa att misstanken är obefogad.
”Ett frivilligt drogtest vore säkert bra. Har man inget att hemlighålla skulle ett negativt test säkert skingra misstankarna", säger Purra till HS.
Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo väljer att inte kommentera Marins festande i det här skedet. Även i övrigt ligger partiledarna lågt i den här frågan.
En del andra politiker och opinionsbildare tar däremot ställning. Riksdagsledamoten Mikko Kärnä i regeringspartiet Centern uttrycker samma åsikt som Riikka Purra. Han skriver i en tweet att det vore klokt om statsministern självmant lät testa sig.
Pinja Perholehto, ordförande för Unga Socialdemokrater, twittrar att det är makabert att Purra inbillar sig att hon kan kräva att statsministern drogtestas.
Sanna Marin kommenterar kort för Iltalehti att det inte vore något problem för henne att drogtesta sig.
"Jag har inget att dölja. Jag har inte brukat någon drog, och i den meningen vore ett test oproblematiskt, men jag tycker det är speciellt att man kräver det. Jag har inte sett något bevis på drogbruk", säger hon till IL.
Marin säger ändå inte om hon tänker låta testa sig.
Drogmisstanken kommer från att man på videoklippen kan höra att någon ropar något som uppfattats som "jauhojengi", vilket skulle vara en syftning på tunga droger. Marin säger att hon inte tycker att det låter så. Andra som lyssnat till samma klipp har uppfattat ropet som "jallujengi" vilket snarare skulle syfta på starksprit.
Oberoende av det handlar mycket om bestörtningen på sociala medier om statsministerns omdöme, att hon tillåter sig filmas under sådana omständigheter och att hon naivt tror att videoklippen inte ska publiceras.

"Festar som man ska"

Sanna Marin får uppbackning från de egna leden, men i viss mån också utanför dem.
Tidigare SFP-ordföranden och jämställdhetsministern Stefan Wallin skriver på Twitter att Marin i hans ögon varje dag växer som politiker och som människa:
"En ung kvinna festar privat och på festivaler så som man ska. Den läckta videon är förstås en tråkig sak. Det skulle man också anse på kvällstidningarna om journalisternas julfester publicerades på nätet", skriver Wallin.
Hanna Kosonen (C), tidigare minister i Marins regering, twittrar helt kort: "Folk borde dansa mer."
EU-parlamentarikern Ville Niinistö (Gröna) twittrar att det på ett allmänt plan inte gynnar demokratin och det politiska beslutsfattandet om en stor del av den politiska debatten handlar om person i stället för samhälleliga mål och värderingar.
"Det här kan var och en själv påverka", skriver han.

Väcker internationellt intresse

Det är inte bara finländska medier som rapporterat om videoklipp på sociala medier där statsminister Sanna Marin festar loss.
Den brittiska tabloiden Daily mail rubricerar med Party PM! Finlands glamourösa statsminster Sanna Marin, 36, kan ses dansa vilt tillsammans med kända kompisar i en video som läckt online månader efter att hon bett om ursäkt för att ha festat på nattklubb under covidvågen.
Magasinet Politico som fokuserar på europeisk politik rubricerar artikeln med: Jobba hårt, festa hårt - Bakslag för Finlands Sanna Marin efter videoläcka.
Artikeln inleds med konstaterandet att "av alla EU:s ledare du kan festa med, skulle du förmodligen ha allra roligast med Finlands statsminister Sanna Marin".
Svenska medier har också noterat nyhetshändelserna på andra sidan Östersjön. Kvällstidningen Expressen skriver: Här festar Finlands statsminister med "pulvergänget". Konkurrenten Aftonbladet kör med rubriken: "Vilda festfilmerna på statsministern i Finland sprids".

ANDRA LÄSER