Finlandssvenska teatrar öppnar virtuellt teatercafé

Ett finlandssvenskt teatercafé på webben slår i dag upp sina dörrar. På menyn står underhållning som livesändningar med gäster, musik och teater. Svenska Teatern i Helsingfors, Wasa Teater och Åbo Svenska Teater står för serveringen.

Dramaturgen och projektledaren Nina-Maria Häggblom, skådespelaren Sophia Heikkilä och publikarbetaren Domnike Himonas vid Svenska Teatern i Helsingfors ser alla positivt på utvecklingen av digitala teaterupplevelser.
En teaterupplevelse i det egna hemmet – det är vad Svenska Teatern, Åbo Svenska Teater och Wasa Teater vill möjliggöra när de i höst öppnar ett gemensamt virtuellt teatercafé.
– Vi ville göra något speciellt för dem av publiken som inte kan ta sig till teatern, säger Nina-Maria Häggblom, dramaturg och projektledare vid Svenska Teatern i Helsingfors.
Teatercaféet finns på webben och offentliggjordes på fredagen. Innehållet riktar sig speciellt till äldre personer, men också till andra som har begränsade möjligheter att ta sig till teatern. I stället för att ta sig till en teatersalong kan man bänka sig i sin egen soffa framför en skärm.

Virtuellt teatercafé

Svenska Teatern i Helsingfors, Wasa Teaters och Åbo Svenska Teaters gemensamma teatercafé hittas på teatercafe.fi. Webbplatsen lanseras den 24 september.
Caféet riktar sig speciellt till seniorer eller andra som har begränsade möjligheter att ta sig till en teater.
Teatercaféet är öppet dygnet runt och innehåller färdigt inspelat teatermaterial som alltid är tillgängligt. Caféet uppdateras regelbundet med nytt material.
Under sex teatercafékvällar livesänds underhållning från teatrarna, som i tur och ordning agerar värd.
Man kan ta del av materialet fram till ?slutet av januari nästa år.
Innehållet på teatercaféet är gratis.
På caféet hittar man förhandsproducerat material, och utöver det kommer sex olika framträdanden livesändas under hösten.
–  Teatrarna kommer agera värd i tur och ordning och arrangerar två kvällar var. På programmet står bland annat samtal, berättelser och improvisation, säger Häggblom.
– Vi vill hitta sätt att göra tillsammans. Framför allt vill vi stödja och hjälpa varandra, säger Ann-Luise Bertell, teaterchef vid Wasa Teater.

Ingår i strategin

Man skulle kunna tänka sig att konceptet är en direkt följd av coronapandemin, men det är inte helt sant. Redan innan pandemin ingick det i Svenska Teaterns strategi att börja utveckla digitala tjänster, enligt Häggblom.
–  Innan pandemin bröt ut fick vi dessutom bidrag från Svenska kulturfonden som skulle användas för en samarbetsproduktion mellan våra teatrar, säger Häggblom.
Sedan bröt pandemin ut, och tanken på en gemensam scenproduktion kändes inte längre aktuell. Då ansökte teatrarna om att i stället få använda bidraget till en digital produktion. Ansökan godkändes.

Visor och berättelser

Wasa Teater har också innan pandemin satsat på digital utveckling. Ann-Luise Bertell, teaterchef vid Wasa Teater, säger att teatern också har en egen seniorsatsning.
Nina-Maria Häggblom, dramaturg och projektledare vid Svenska Teatern i Helsingfors, säger att man inom projektet har försökt liva upp upplevelsen av livesändningar.
Enligt Bertell är inte heller samarbete teatrarna emellan något nytt. Däremot är det här den första stora satsningen på ett digitalt koncept.
De kvällar som livesänds från Wasa Teater kommer att bjuda på visor och berättelser med skådespelarna Susanne Marins, Carla Fri och Göran Sjöholm.
Programmet har utformats utifrån vilka slags begåvningar man vill visa upp från regionen, säger Bertell.
–  Dessutom fanns en vilja att erbjuda jobb till frilansare eftersom de har haft det ganska svårt under pandemin.

Längtan och drömmar

Också Häggblom framhåller att en viktig del av projektet har varit att erbjuda jobb till folk utanför de egna husen.
I Helsingfors ska man basera sina livesändningar på berättelser som publiken har fått skicka in.
–  Det är intressant att se hur många av dessa berättelser som handlat om resor och resande, säger Häggblom.
Av den orsaken har man valt längtan och drömmar som tema för den första livesändningen med skådespelarna Tobias Zilliacus, Sonia Haga, Sophia Heikkilä och musikern Kalle Katz.
Svenska Teatern står även för höstens sista livesändning i november. Då ska det handla om en oförglömlig jul.

Talkshow i Åbo

I Åbo kommer publiken att få följa med ett kafferep i form av en talkshow. Skådespelaren Dick Holmström håller i trådarna och har bjudit in olika gäster som på olika sätt har anknytning till Åbo Svenska Teater.
Holmström själv kommer att fungera som programledare och diskussionerna med gästerna varvas med sånger, monologer och dikter. Publiken kommer få möta till exempel dramatikern Tove Appelgren, dramaturgen Harriet Nylund Donner, skådespelaren Emma Klingenberg och kompositören Kari Mäkiranta.
–  Temat är minnen från teatern. Vi ska bland annat prata om hur det var förr och hur det är nu, säger Holmström.

Ingen engångsföreteelse

För teatrarnas del är livesända framträdanden till viss del nytt, men deras ambition är att teatercaféet på intet sätt ska förbli en engångsföreteelse.
–  Även om teatrarna öppnar nu finns det fortfarande en efterfrågan bland äldre på tillställningar som dessa, säger Berit Dahlin, verksamhetsledare för Svenska pensionärsförbundet som deltar i samarbetet på ett hörn.
Pensionärsförbundet ska bland annat bidra med tekniskt stöd till de äldre, men Dahlin är övertygad om att pensionärerna klarar av att ta del av kultur via digitala plattformar.
De har redan erfarenhet av liknande tillställningar. Förbundet erbjöd redan i våras sina medlemmar livesändningar av konserter.
–  Det känns fint att nu också kunna erbjuda teater, säger Dahlin.

Sex livesändningar

8.10 klockan 18/Svenska teatern: Längtan och drömmar. Skådespelarna Tobias Zilliacus, Sonia Haga och Sophia Heikkilä samt musikern Kalle Katz gör magisk teaterkonst baserat på berättelser publiken skickat in.
22.10 klockan 18/Åbo Svenska Teater: Kafferep med Dick Holmström. Holmström bjuder på en kväll med sånger, monologer och samtal. Under kvällen medverkar Tove Appelgren, Harriet Nylund Donner och Kari Mäkiranta.
29.10 klockan 18/Wasa Teater: Visor och berättelser med Göran Sjöholm.
12.11 klockan 18/Wasa Teater: Visor och berättelser med skådespelarna Susanne Marins och Carla Fri.
19.11 klockan 18/Åbo Svenska Teater: Kafferep med Dick Holmström. Holmström bjuder på en kväll med sånger, monologer och samtal. Under kvällen medverkar Janina Berman, Emma Klingenberg, Bror Österlund och Kari Mäkiranta.
26.11 klockan 18/Svenska Teatern: En oförglömlig jul. Skådespelarna Sonia Haga och Sophia Heikkilä samt musikern Kalle Katz med flera gör magisk teaterkonst baserat på berättelser publiken skickat in.
ANDRA LÄSER