Illavarslande att de fyra största partiernas ordförande inte deltar i tvåspråkig valdebatt

På måndagskvällen sänds den tvåspråkiga valdebatten i tv. Men av nio inbjudna partiordförande är det enbart fem som deltar.

Både Sanna Marin (SDP) och Annika Saarikko (C) har meddelat att de inte deltar i kvällens tvåspråkiga debatt. Enbart fem av nio inbjudna ordförande för riksdagspartier deltar.
Det är viktigt att det förs politisk debatt på svenska, också i tv. Det hör till public service-bolaget Yles uppdrag att stå till tjänst med relevant samhällsinformation, bland annat valdebatter, också på svenska.
I årtionden har det därför ordnats valdebatter också på svenska. Det kan vara en utmaning för partiledare som har finska som modersmål och av en eller annan orsak inte talar svenska flytande. Under de senaste decennierna har det därför blivit tvåspråkiga valdebatter, som bandas samma dag de ska sändas på kvällen och i ilfart översätts och textas till svenska och finska.
Men i kvällens debatt deltar enbart fem av nio inbjudna ordförande för riksdagspartier. Sanna Marin (SDP), Jussi Halla-aho (Sannf), Petteri Orpo (Saml) och Annika Saarikko (C) är inte med.
Centerns Saarikko skulle delta – men att hon sedan knappa två veckor är finansminister har satt käppar i hjulet och bandningen krockade med något finansministeruppdrag. Centern företräds nu i stället av Eeva Kärkkäinen, som är specialmedarbetare för kulturminister Antti Kurvinen och Centerns borgmästarkandidat i Helsingfors. Kärkkäinen har ingen formell position i Centern.
SDP, Sannfinländarna och Samlingspartiet meddelade i ett tidigt skede att partiordföranden inte deltar. SDP företräds av vice ordförande Matias Mäkynen och Samlingspartiet av vice ordförande Elina Valtonen (tidigare Lepomäki). Sannfinländarna däremot representeras av riksdagsledamot Lulu Ranne, som är andra vice ordförande i sin riksdagsgrupp men inte har någon formell position i partiet.
Det kan finnas olika orsaker till att partier inte företräds av sin ordförande. Det känns osannolikt att någon av partiordförandena förstår svenska så dåligt att hen har svårt att följa debatten till de delar den går på svenska. Men det är förstås ändå en möjlighet. I så fall måste man beklaga att kunskaperna kan vara så dåliga – samtliga partiordförande har en akademisk utbildning.
Det är förståeligt att finskspråkiga som inte har talat så mycket svenska hellre uttrycker sig på sitt modersmål i en valdebatt där man givetvis vill bli förstådd. Därför är de svenska valdebatterna nu för tiden tvåspråkiga.
Om ett parti trots det väljer bort sin ordförande är det korrekt att det är en vice ordförande som representerar partiet.
Men det är illavarslande och mycket beklagligt att våra fyra största partier av olika orsaker prioriterar bort den tvåspråkiga debatten. Det är den enda partiledardebatt som de svenskspråkiga kan följa på sitt modersmål – antingen genom att lyssna eller läsa den svenska texten.
Det går inte att komma ifrån att det är ett tecken på hur man ser på den svenskspråkiga befolkningens betydelse och rätt till politisk debatt i tv på samma villkor som den finskspråkiga befolkningen får. Det är ironiskt att de stora partierna ordförande ger den här signalen samtidigt som Yle föredömligt har börjat göra allt fler tvåspråkiga program.
Lyckligtvis deltar Li Andersson (VF), Harry Harkimo (RN), Anna-Maja Henriksson (SFP), Maria Ohisalo (De Gröna) och Sari Essayah (KD) i debatten.

Rättelse 7.6 kl 20:59: Harry Harkimos namn har lagts till bland de partiledare som deltar i debatten.

Rättelse 8.6 8.17: Kulturminister är Antti Kurvinen, inte Antti Kaikkonen som det först stod i texten.

ANDRA LÄSER