Okänd pingvinkoloni upptäckt från rymden – bajset avslöjade dem

En tidigare okänd koloni kejsarpingviner har upptäckts på Antarktis. Forskarna hittade de annars svårupptäckta fåglarna genom att leta efter pingvinbajs på satellitbilder.

En ny koloni kejsarpingviner har upptäckts på Antarktis. Arkivbild.
21.01.2023 19:29
Den nya kolonin är inte den första som upptäckts från rymden. Totalt finns det nu 66 kända kolonier av kejsarpingvin på Antarktis kuster, varav hälften har upptäckts med hjälp av satellitbilder, uppger British Antarctic Survey (BAS).
Omkring 500 kejsarpingviner uppskattas ingå i den nyupptäckta kolonin.
Det var stora fläckar guano, fågelspillning, som avslöjade var pingvinerna befann sig. Kejsarpingviner lever nämligen i avlägsna och otillgängliga områden som är svåra att studera, där temperaturen kan bli så låg som 60 minusgrader. Men den bruna fågelspillningen sticker ut mot den vita snön och isen, och är därmed lätt att upptäckta på satellitbilder.
Peter Fretwell, som studerar vilda djur från rymden vid BAS, säger att upptäckten är spännande – men att den också har en dyster sida.
"Och även om detta är goda nyheter så är denna koloni, liksom många av de nyligen upptäckta platserna, liten och i en region som är hårt påverkad av den senaste tidens förlust av havsis", säger han i ett pressmeddelande.
Kejsarpingviner är beroende av havsis för att häcka, en miljö som påverkas kraftigt av klimatförändringar. De senaste prognoserna tyder på att 80 procent av kolonierna av kejsarpingviner kommer att vara utdöda i slutet av århundradet, förutsatt att nuvarande uppvärmningstrender fortsätter, enligt BAS.

Fakta | Kejsarpingviner

Kejsarpingvin, som är den största arten i pingvinfamiljen, kan bli cirka 115 centimeter lång. Den finns endast på den antarktiska packisen och i havet däromkring. Den äter fisk, bläckfisk och räkor.
Kejsarpingvinen kan dyka ner till cirka 250 meter och stanna under ytan i upp till 18 minuter.
Den nya kolonin kejsarpingviner upptäcktes vid Verleger point i västra Antarktis, och är den 66:e kända kolonin. Den nya kolonin upptäcktes med hjälp av bilder från satelliten Sentinel-2, som är en del i EU:s miljöövervaknings- och säkerhetsprogram Copernicus.
Källor: Nationalencyklopedin, British Antarctic Survey.
Källa: TT

ANDRA LÄSER