Passagerarna hade bett olycksbussens chaufför sakta farten

Olycksbussens chaufför står nu i fokus för olycksutredningen. Det har framkommit att han körde alltför fort och vårdslöst redan tidigare under olycksdagen.

Aimo Suomela som var med i olycksbussen berättar att passagerarna var rädda på grund av chaufförens körande. Suomela fotograferad på järnvägsstationen i Kemi sent på söndagskvällen.
26.08.2018 13:05 UPPDATERAD 26.08.2018 22:30
Chauffören, född 1951, skyllde först på fel i bromsarna, men har inte längre i de senare förhören lagt skulden på bromsarna. Utredarna har inte heller hittat några tekniska fel på bromssystemet.
En av passagerarna, Aimo Suomela, 55, ordförande för Kalix sångklubb, vars medlemmar drabbades berättar för Savon Sanomat att chauffören körde osäkert redan tidigare på dagen.
Enligt Suomela, som satt bak i bussen, hade andra resenärer berättat att framfarten efter en kaffepaus mellan Uleåborg och Idensalmi hade varit vinglig. Bussen hade växelvis kört väldigt nära mittlinjen för att i nästa köra långt ut på vägkanten.
– Bussen körde väldigt nära långtradarna innan den gjorde sina omkörningar. Det var bara ett par meter mellan fordonen. Jag insåg också själv att avståndet till följande fordon var alldeles för kort, säger Suomela i intervjun.
Enligt Suomela hade passagerarna varit rädda. En kvinna hade frågat chauffören om bussen inte skulle hinna fram i tid även om man körde lite lugnare. En av reseledarna hade flera gånger frågat chauffören om han var trött, vilket denne hade förnekat ännu strax före kraschen.
Olycksfallsutredningscentralens (OTKES) representanter hann redan på lördagen undersöka bussens bromsar och kunde konstatera att de var felfria. OTKES utredare fick på lördagskvällen tala med chauffören som i det skedet inte längre skyllde olyckan på bromsarna.
Polisen utreder olyckan som grovt äventyrande av trafiksäkerheten och fyra fall av dödsvållande.
Utredarna har inte uppgett vilken bussens hastighet var vid olycksögonblicket, men OTKES specialforskare Kai Valonen uppger för HBL att farten var mycket hög. Man hoppas att färdskrivaren kan ge exaktare besked.
Den allt överskuggande frågan är fortfarande varför busschauffören inte lyckades sakta farten.

Läget stabilt för alla skadade

En av de fyra passagerarna som vårdats på intensivvårdsavdelningen vid Kuopio universitetssjukhus har kunnat flyttas över till vanlig vårdavdelning. Tre av de skadade vårdas ännu på intensiven, men också deras tillstånd är stabilt. Universitetssjukhuset berättade om de drabbades tillstånd i ett kort meddelande på Twitter på söndagen. Sex passagerare vårdas fortfarande på avdelning, men enligt sjukhuset kommer en del av dem att få åka hem genast i början av veckan.
Universitetssjukhuset i Kuopio.
Tre kvinnor och en man dog ögonblickligen av sina skador när bussen störtade ner från motorvägsrampen och landade på järnvägsspåret i Kuopio på fredagseftermiddagen. För det hade bussen kolliderat med fem personbilar.
Nitton offer fördes till sjukhus, men tio kunde skrivas ut redan på lördagen.
Sjukhuset uppger att man inte kommer att ge mera information om offren eftersom allas tillstånd nu är stabilt. De 21 passagerarna i bussen kom från Kalix i Sverige. De är födda på 1940- och 1950-talen.
De första som skrevs ut från sjukhuset kunde på söndagen inleda hemfärden i taxibilar.
Kalix kommun har aktiverat sin krishjälp för de återvändande. Sångklubbens medlemmar har också lovat ta hand om varandra och försäkrat att ingen lämnas ensam utan att alla håller dörrarna öppna för varandra.

ANDRA LÄSER