ÅU: Utredning visar att en stor del av sprickorna i ÅST är gamla

Sprickor i Åbo Svenska Teater har väckt spekulationer om torgparkeringsbygget i Åbo kan skada Finlands äldsta teaterhus.

I början av november upptäcktes sprickor i väggen ovanför Åbo Svenska Teaters (ÅST) scen. Några veckor senare rapporterade Åbo Underrättelser att det finns sprickor på ett tiotal olika ställen i teaterbyggnaden.
ÅST ägs av Stiftelsen för Åbo Akademi. Stiftelsens fastighetschef Mika Soinio sade i november till ÅU att teaterbyggnaden har börjat luta mot Åbo salutorg som ligger bredvid teatern.
För tillfället byggs ett parkeringshus under salutorget, vilket gjort att stora landmassor grävts upp och forslats bort. Området kring torget vilar på en lerbädd som är tiotals meter tjock och efter grävningarna har leran börjat pressa sig mot torggropen.
Nu har Stiftelsen för Åbo Akademi blivit klar med en kartläggning av sprickorna i ÅST, rapporterar ÅU. Enligt utredningen är endast sprickorna ovanför scenen nya medan resten av sprickorna i teaterhuset funnits redan 2004 – långt innan torgparkeringsbygget började. ÅST pålades 2004-2005.
ÅST invigdes 1839 och är Finlands äldsta teaterhus.
ANDRA LÄSER