Netflix skulle ha gjort comeback i Cannes

I veckan som kommer skulle filmfestivalen i Cannes ha rullat i gång – och nu avslöjar festivalchefen Thierry Frémaux att Netflix skulle ha gjort comeback på röda mattan. Samtidigt pågår fortfarande urvalet av filmer till årets upplaga som ska äga rum i någon form. – Vi ska presentera filmlistan i början av juni, säger han.

Bong Joon-Ho fick Guldpalmen för "Parasit" förra året. I år kommer inga priser att delas ut men någon form av filmurval kommer ändå att genomföras. Arkivbild.
10.05.2020 17:29
Det kan tyckas konstigt att Cannesfestivalen fortfarande arbetar på att ta fram sin "Official selection" – den prestigefyllda listan över filmer som väljs ut för exponering och tävlan på världens finaste filmfestival. I år blir det ingen röd matta, ingen Guldpalm ska delas ut och Croisetten kommer att ligga öde i den lilla franska kuststaden.
Den berömda strandpromenaden Croisetten kommer inte att fyllas av filmstjärnor den här sommaren. Arkivbild.

Wes Anderson skulle ha tävlat

Men i en stor intervju med Screen Daily berättar festivalchefen Thierry Frémaux att det tittas på film i urvalskommittén och att det inte är aktuellt att skjuta upp hela listan till nästa år. Enligt honom ska "Cannes 2020" dyka upp på andra festivaler i någon form.
– Vi kommer att veta mer i juni. Det viktigaste är att stödja filmerna. Wes Andersons "The french dispatch" såg vi redan i december och den skulle ha startat sin resa i Cannes, vilket vi var stolta över. Detsamma med Nanni Morettis "Three stories". Om de måste visas någon annanstans så blir jag glad för deras skull. De två filmerna är fantastiska, liksom (den animerade Disney/Pixar-filmen, reds anm) "Soul" av Pete Docter, säger han.
Årets juryordförande Spike Lee hoppas Frémaux däremot på att kunna välkomna tillbaka nästa år och avslöjar att Lee skulle ha fått visa upp sin kommande film "Da 5 Bloods" med Chadwick Boseman, Jean Reno och Mélanie Thierry i rollistan, utanför tävlan. Den ska släppas på Netflix den 12 juni och att den skulle ha visats i Cannes är ett lappkast för festivalen som med dunder och brak kastade ut strömningsjätten för ett par år sedan.
Amerikanske regissören Spike Lee skulle ha varit juryordförande i Cannes i år.
– Filmen var en liten överraskning som Spike Lee erbjöd oss och det skulle ha inneburit en återkomst för Netflix till den röda mattan, säger Thierry Frémaux.

"Vi har varit tydliga"

I intervjun adresserar Frémaux också kritiken mot festivalens senfärdighet med klara besked om årets upplaga, som i ett inledande skede sköts upp till slutet av juni/början av juli. Det alternativet sköts i sank när president Emmanuel Macron i april förbjöd alla festivaler under resten av sommaren.
– Vi tycker att vi har varit tydliga med våra intentioner och nu har vi meddelat att vi kommer med vår filmlista i början av juni. Det går inte att ersätta exponering i Cannes och vi har många plikter och ville inte lämna de som behöver oss och bara sikta in oss på nästa år.

Filmfestivalen i Cannes

Filmfestivalen i Cannes anses om en av de absolut främsta i världen.
Festivalen hade tänkt dra igång i september 1939, men tvingades ställa in på grund av Andra världskrigets början.
1946 kunde man rulla ut röda mattan för första gången. 1948 och 1950 ställdes festivalen in av ekonomiska skäl.
Sedan dess har festivalen bara ställts in en gång, 1968 då en grupp regissörer gjorde uppror och bland annat krävde solidaritet med de studenter och arbetare som storstrejkade i Frankrike.

ANDRA LÄSER