Högt betyg blir mer avgörande i högskoleantagningen – men från och med hösten kan man skriva om studenten hur många gånger som helst

Från och med första augusti i år får man försöka höja betyget på sina studentexamensprov hur många gånger som helst. Samtidigt blir betyget från andra stadiets utbildningar ännu viktigare för att bli godkänd i högskolornas intagningar under vårterminen 2020. Undervisningsministern säger att det finns oro och orsak att följa med utvecklingen av förändringarna.

Det har gjorts omkring 14 000 anmälningar till omtagningar till höstens studentskrivningar, till Studentsexamensnämden. Det kan jämföras med antalet under höstens skrivningar mellan åren 2016–2018, som låg mellan 8 500-10 000. Arkivbild.
Den största förändringen som träder i kraft i studentexamenslagen från och med den första augusti är att man som student får skriva om både godkända och underkända studentexamensprov helt obegränsat. Förändringen gäller för alla som har skrivit studentexamen, oavsett när man fått sin examen och hur många gånger man har tagit om provet tidigare.

ANDRA LÄSER