Den första champagneflaskan från Tytyri är korkad

I fjol fördes 30 flaskor Charles Heidsieck-champagne 175 meter ner i kalkstensgruvan Tytyri i Lojo som ett femårigt experiment. I förrgår flög källarmästare Cyril Brun in med stor förväntan och provsmakade den första flaskan under evenemanget Grand Champagne i Helsingfors.

Hur smakar champagne som lagrats i ett år 175 meter under marken? Bättre än väntat, faktiskt.

Har Charles Heidsieck Brut Réserve hunnit få någon speciell karaktär av sin eminenta lagringsplats, förutom att etiketten fått ett charmigt vintagestuk av fukten?

– Absolut. Det är en dramatisk förändring! Visst hade jag förväntat mig något men är väldigt förvånad att det blivit så stor skillnad under bara ett år. Jag är väldigt glad, utbrister champagnehuset välrenommerade källarmästare Cyril Brun.
I provsmakningen jämförs exakt samma champagne förutom att den lagrats i källaren i Reims. Skillnaden är radikal.
– Den som är lagrad här har en mycket ung smak och doft. Redan färgen är mycket ljusare. I jämförelse skulle jag säga att det inte är helt färdigt.
Cyril räknar upp champagneegenskaper på branschspråk: fräsch, blyg och sluten med en viss bitterhet.
– Här visar tydligt att en kallare lagring har saktat ner mognadsprocessen. En långsam mognad är att föredra så om fem år borde den här champagnen var bättre än den andra.

Spännande experiment

Intresset för Tytyri-champagnen var stort då källarmästare Brun ledde den unika tastingen på Nordeuropas största champagneevenemang Grand Champagne på Gamla Studenthuset under torsdagskvällen.
– Champagnen finns inte till salu någonstans. Vi vill ju ha kvar flaskor för att slutföra vårt experiment. Jag själv provsmakade första gången för tio minuter sen, säger Cyril Brun.
Experimentet är det enda i sitt slag och varje år under fem års tid ska trettio flaskor föras dit för efterlagring. Det var champagnehusets importör i Finland, Interbrands, som kläckte idén.
Charles Heidsiecks källarmästare Cyril Brun är begeistrad över experimentet med efterlagring av hans högklassiga champagne i Tytyrigruvan i Lojo.

Vad säger kollegerna i champagnedistriktet?

– De tycker vi är galna. Men de vill absolut att vi delar med oss av vår erfarenhet. Och de gör vi ju, säger Brun nöjt.
I Reims lagras Charles Heidsieck-champagnen på 30 meters djup i enorma kalkkällare från romartiden med en konstant temperatur på 10-12 grader och en luftfuktighet på 96 procent. Tytyri har liknande förhållanden men är kallare, ungefär fem grader och luftfuktigheten ligger på 99 procent. Tytyri är således världens nordligaste och djupaste champagnekällare
– Den långsamma mognadsprocessen kommer att förfina smakens komplexitet. Det är oerhört spännande!
Flaskorna i Tytyri är så att säga färdiga eftersom champagne måste mogna i champagnedistriktet i Frankrike för att få kallas champagne. Får vi nästa år smaka på hur två år påverkat drycken?
– Vi får se. Kanske vi bara arrangerar en tasting vartannat eller vart tredje år, det återstår att se, säger Brun hemlighetsfullt.
ANDRA LÄSER