Sanningens stund för covidpaket i kongressen

Stödcheckar till familjer, arbetslöshetsstöd och vaccinsatsningar. President Joe Bidens jättelika covidhjälppaket väntas inom kort få grönt ljus i representanthuset. Men den verkliga striden kommer att stå i senaten.

Kapitolium i Washington DC. Arkivbild.
Röstningen om det 1 900 miljarder dollar tunga stimulanspaketet är planerad till fredagen.Eftersom Demokraterna har majoriteten i representanthuset kommer det sannolikt att gå igenom där.

För liberalt?

Det blir svårare i senaten, där maktfördelningen är 50–50 och vicepresident Kamala Harris har utslagsrösten. Flera tongivande republikanska senatorer anser att hjälppaketet är för kostsamt och kryddat med progressiva eftergifter.
– Det här lagförslaget är för dyrt, för korrupt och för liberalt, dundrar minoritetsledare Mitch McConnell enligt nyhetskanalen CNN.
Det är inte omöjligt att han får gehör från vissa demokratiska kollegor, och då måste omförhandlingar ske.
Den mest omtvistade punkten rör en höjning av minimilönen till 15 dollar i timmen vilket får republikaner att se rött. Även vissa demokrater anser att en sådan höjning drar undan mattan för landets småföretagare.
Senatens minoritetsledare Mitch McConnell.

Gillas av amerikaner

Vidare innehåller jättelagstiftningen bland annat direktutbetalningar på 1 400 dollar till privatpersoner med en årsinkomst på högst 75 000 dollar. Stöd till grundskolor så att de ska kunna öppna säkert i ljuset av pandemin, arbetslöshetsstöd, vaccinsatsningar, en form av barnbidrag, matkuponger för utsatta familjer och fortsatt förbud mot vräkningar ingår också.
Republikanerna spelar ett högt spel när de motsätter sig lagstiftningen. Stödet bland allmänheten ligger på närmare 70 procent, visar en färsk opinionsmätning från Quinnipiac University. Över 150 företagsledare har också skrivit under en uppmaning till kongressen att rösta igenom paketet, rapporterar CNBC.
Den demokratiske presidenten Joe Biden, som gick till val som en enande ledare, hade hoppats på stöd från båda partierna. Men det viktigaste för Demokraterna är att lagstiftningen godkänns före mitten av mars, då vissa coronarelaterade arbetslöshetsunderstöd löper ut.

USA:s kongress

Kongressen är den federala lagstiftande församlingen i USA med säte i Kapitolium i huvudstaden Washington DC. Dess arbete löper i tvåårsperioder, den 3 januari 2021 startade det 117:e kongressmötet.
Består av senaten med 100 ledamöter, två från varje delstat, och representanthuset med 435 platser, fördelade i relation till delstaternas folkmängd.
Republikanerna och Demokraterna har 50 ledamöter vardera i senaten. Kammarens ordförande, vicepresident Kamala Harris, har dock utslagsrösten vilket i praktiken innebär att Demokraterna styr där. Demokraterna har även majoriteten i representanthuset med 222 ledamöter.
Ledamöterna i representanthuset går till val vartannat år. Senatorerna väljs på sex år (vartannat år löper omkring en tredjedel av deras mandatperioder ut).
Kongressen stiftar federala lagar, beslutar om skatter och anslag samt godkänner ministrar och andra höga tjänstemän. Federala tjänstemän, inklusive presidenten, och domare kan avsättas av kongressen genom riksrätt. Lagar som stiftas av kongressen kan underkännas av Högsta domstolen.
Källa: Representanthuset och senaten

ANDRA LÄSER