Politikern llkka Kanerva har dött – så här minns kollegerna honom

Samlingspartiets långvariga riksdagsledamot och Finlands tidigare utrikesminister Ilkka Kanerva har dött. – Det känns som ödets spel att Kanerva är borta just när hans kunskaper skulle behövas, säger utrikesminister Pekka Haavisto till HBL.

Ilkka Kanerva och Pekka Haavisto samtalar i riksdagen den 21 oktober 2021.
Kanerva blev 74 år gammal och avled till följd av en allvarlig sjukdom den 14 april 2022.
Kanerva har varit sjukskriven från jobbet som riksdagsledamot. Dagen innan han dog meddelade han på Twitter att hans sjukskrivning fortsätter på obestämd tid, men att han följer det utrikespolitiska läget noga och att den säkerhetspolitiska redogörelsen som statsrådet offentliggjorde på onsdagen är ett viktigt steg med tanke på Finlands säkerhetspolitiska lösningar.
– Riksdagen har historiskt viktiga beslut framför sig, skrev han dagen innan redogörelsen presenterades.
Ilkka Kanerva blev invald i riksdagen som 27-åring år 1975 och förblev invald utan uppehåll fram till sin död. Sammanlagt blev det 46 år, vilket är det längsta perioden en finländsk riksdagsledamot suttit i riksdagen.
Under årens lopp har han haft många förtroendeuppdrag. Han var Finlands utrikesminister 2007 till 2008.
År 2014 valdes Kanerva till ordförande för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE. Under den gångna mandatperioden har han verkat som ordförande för riksdagens försvarsutskott. Han har också varit aktiv inom lokalpolitiken i Åbo.
Nuvarande utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) minns Kanerva med värme.
– Ike var en del av möblemanget i riksdagen, det känns som om han alltid varit där. Han har alltid varit aktiv i utrikes- och säkerhetspolitik och alla lyssnade på honom och var intresserade av vad han tyckte. Han hade ett stort nätverk av människor som han använde sig aktivt av, också under den sista tiden, säger Haavisto till HBL.
Kanerva och Haavisto delade ett stort intresse för utrikespolitik. Under de senaste månaderna hade de ofta växlat några ord när de mötts eftersom Rysslands invasion av Ukraina förändrat allt och nya vändingar kommit konstant.
– Det känns som att det är ödets spel att Kanerva är borta just när hans kunskaper skulle behövas.
Kanerva brukade ofta komma till Haavistos pulpet i riksdagens plenisal några minuter innan plenum officiellt började för att fråga eller kommentera något. Det gjorde han också några dagar innan han blev sjukskriven. Det blev den sista gången.
– När han var sjukskriven tänkte jag ofta "var är Ilkka, varför kommer han inte och frågar något?".
Enligt Haavisto var Kanerva mycket bekymrad över vad Ryssland har för planer och kände av spänningarna i luften. Problematiken var inte främmande för Kanerva. År 2014 valdes Kanerva till ordförande för OSSE:s parlamentariska generalförsamling.
– Då hade han två mål – lösa Ukrainakrisen och att förnya OSSE:s organisation.
Haavisto säger att Kanerva var en av få i riksdagen som fortfarande följde traditionen att tala med alla med låg tröskel oavsett åsikt. Enligt Haavisto var Kanerva nyfiken och duktig på att se människor.
– När jag hade nya medarbetare i riksdagen var det ofta Ilkka som var den första som sade något till dem.
Exakt hur riksdagen och statsrådet kommer minnas Kanerva är oklart, men att det ska göras är klart enlig Haavisto.
Ilkka Kanerva blev 74 år gammal och är i dagsläget den riksdagsledamot som suttit allra längst.
Kimmo Grönlund, professor i statskunskap vid Åbo Akademi, är inne på samma linje. Han minns Kanerva som en man som redan på långt avstånd hälsade på alla han kände på Salutorget i Åbo.
– Han var en nätverkare som alltid hade några minuter för att fråga hur man mår. Han var säkert lika glad och social mot alla. Det var en av orsakerna till hans långvariga framgång.
Grönlund konstaterar att alla finländare under 60 år har haft Kanerva som rikspolitiker under hela sitt vuxna liv. Kanerva var aktiv både i lokalpolitiken i Åbo, i rikspolitiken och på det internationella planet, särskilt inom Organisationen för säkerhet och samarbete, OSSE.
– I bland undrade man hur han hann med allt.
Grönlund tror Kanerva kommer bli ihågkommen för sin förmåga att samarbeta. Han var också en skicklig lobbare för Åbo och Egentliga Finland samtidigt som han hade ett stort intresse för europeiskt samarbete och utrikespolitik.
Grönlund minns speciellt när Kanerva, förmodligen i samband med riksdagsvalet 1987, hade en stor valannons vid riksettan som då inte var motorväg. På annonsen stod det ”här borde det gå en motorväg”.
– Det var givetvis inte han som fixade motorvägen själv, men han hade säkert en nyckelroll i att Åbo fick en bättre vägförbindelse till Helsingfors.
Samtidigt tror han också att sms-skandalen som ledde till Kanervas avgång från utrikesministerposten 2008 också kommer vara en del av historieskrivningen.

Många politiker minns "Ike"

Flera politiker har hunnit beklaga Kanervas bortgång, trots att nyheten kom sent på torsdag kväll.
President Sauli Niinistö twittrar en dryg timme efter dödsbudet:
"En djupt betryggande röst och tanke har tystnat. Ilkka Kanerva är borta. In i det sista var han med, för fosterlandets sak. Tack till dig, Ike."
Statsminister Sanna Marin (SDP) beklagar sorgen.
– Han var en högt värderad och omtyckt kollega på hela partifältet, skriver Marin på Twitter.
Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo skriver på Twitter:
"Minister, riksdagsledamot, kollega, min vän Ilkka Kanerva är borta. Vi saknar honom mycket. Varmt deltagande till "Ikes" anhöriga och styrka i sorgen."
Tidigare utrikesminister Alexander Stubb, som efterträdde Kanerva 2008, kallar Kanerva för en legendar i sin tid.
– Alltid positiv, öppen och vänlig. Uppskattad och omtyckt. Unik och lång karriär. Finlands tjänare. Åbobo i själ och hjärta. Vi saknar honom mycket. Tack för allt Ike, twittrar Stubb.
Samlingspartiets Kai Mykkänen konstaterar att det känns tungt och att en central plats i Samlingspartiets riksdagsgrupp nu är tom.
"Ilkka stöttade och byggde alltid laget. Han förstod också då vi var av olika åsikt", skriver Mykkänen på Twitter.
SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson twittrar att det bara finns en Ilkka Kanerva och att han nu är borta.
"Ilkka tjänade oss finländare i decennier. Vi får vara tacksamma över hans livsverk för vårt lands bästa. Kommer alltid minnas Ilkka som en positiv och konstruktiv kollega och medmänniska."
Försvarsminister Antti Kaikkonen (C) konstaterar att Kanerva hade djupa kunskaper om Finland utrikes- och säkerhetspolitik.
– Samarbetet med honom var alltid okomplicerat och bra. Historiens längsta karriär i riksdagen berättar mycket om Ike och hans förhållningssätt till jobbet. Arbetet som gjorts för fosterlandet fortsätter och goda minnen lever kvar.
Minister Antti Kurvinen (C) skriver att en av de största finländarna nu är borta.
"Den finländska demokratins och parlamentarismens man. Den finländska idrottens stöttepelare. Ideologins och hemlandskapets man. Varm och vänlig kollega som uppskattade och respekterade sina yngre kolleger, konstaterar Kurvinen."
De grönas Maria Ohisalo beklagar sorgen och retweetar utrikesminister Pekka Haavisto som skriver:
- Den här kvällen nås vi av beskedet att Ilkka Kanerva gått bort. Jag tänder ett ljus för en långvarit kollega, för en utrikes- och säkerhetspolitisk kännare, för en utrikesminister.
Vänsterförbundets ordförande och Åbobon Li Andersson sällar till dem som beklagar bortgången.
– Han hade en enorm parlamentarisk erfarenhet och kunskap. Ike var väldigt respektfull mot alla och han hade alltid glimten i ögat, skriver Andersson.
Vänsterförbundets Paavo Arhinmäki minns Kanerva i följande ordalag:
"Ilkka Kanerva, Ike, var en fin kollega. Han lyssnade och beaktade andras åsikter, även om han var av en annan åsikt."
Åbos borgmästare och partikollegan Minna Arve:
"Minister, riksdagsledamot, långvarig ledamot i Åbo stadsfullmäktige, Ilkka Kanerva är borta. Å Åbo stads vägnar vill jag tacka för ditt arbete för Åboborna. Du kände oss alla och vi minns dig för alltid."
Statsvetaren Kimmo Grönlund skriver att Kanerva var en människa med stort "m".
– Smart, socialt begåvad, en skicklig politiker. Också en vän. Och som alla människor hade han sina brister. Ärligt talat saknar jag Ike.

ANDRA LÄSER